Referendum pentru familia tradițională. PSD și ALDE spun că nu se mai implică

Viorica Dăncilă FOTO: gov.ro declarația unică
Viorica Dăncilă. FOTO: gov.ro

Viorica Dăncilă a afirmat de trei ori în fața socialiștilor europeni că PSD nu va face campanie pentru referendum.

„Partidul Social Democrat nu va face campanie. Este obligația tuturor să facă acțiuni care să arate ce înseamnă acest referendum, dar nu vom face campanie pentru a se lua o decizie sau alta”, a declarat Dăncilă la reuniunea Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, potrivit unei filmări făcute de europarlamentarul Cătălin Ivan.

Însă liderii PSD-iști au declarat în repetatea rânduri au promovat referendumul și au susținut familia tradițională.

Însuși liderul partidului, Liviu Dragnea, a declarat că va vota pentru familia tradițională. „Eu voi vota, fără ezitare, pentru familia tradițională, în sensul ei tradițional, pentru că, în opinia mea, valorile tradiționale reprezintă rădăcinile unei națiuni”, a declarat Liviu Dragnea, după votul dat în Senat pentru modificarea definiției familiei în Constituție.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că partidul pe care îl conduce nu se va implica în campania pentru referendumul din 6 și 7 octombrie. A făcut această declarație după o vizită la Bruxelles, unde problema drepturilor minorităților sexuale a fost „întrebarea care a revenit cel mai des”.

„ALDE nu seva implica în campania pentru referendum, vom recomanda votanţilor noştri să voteze conform propriei conştiinţe, ţinând cont că societetea românească este mai degrabă conservatoare şi ultimul sondaj făcut indică că 85% din cei intervievaţi vor vota în favoarea modificării pentru definirea familiei tradiţionale ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, iar 77% din votanţii ALDE, la fel, susţin acest punct de vedere.

Sigur că în anumite ţări din Europa lucrurile au evoluat, căsătoriile între persoanele de acelaşi sex sunt permise. Nu ştiu dacă şi societatea românească va evolua în aceeaşi direcţie. Eu cred că trebuie să respectăm libertatea fiecăruia să-şi organizeze viaţa intimă şi personală aşa cum doreşte şi în acest sens, probabil că după referendum, va trebui să promovâm o lege a parteneriatului civil”, a spus Tăriceanu.

Însă, pe 24 septembrie, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Bănești, județul Prahova, a avut loc o dezbatere despre referendumul pentru modificarea Constituției în vederea redefenirii familiei, iar printre alții a fost prezentă și Grațiela Gavrilescu, ministru al Mediului și președintete ALDE Prahova.

Cu toții, preoți și politicieni din PSD, PNL, ALDE și PMP s-au declarat în favoarea inițiativei legislative de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.