Referendum 7 octombrie. Ghid complet cu 12 informații esențiale

referendum 7 octombrie
Foto: StockSnap / pixabay.com

Referendum 7 octombrie. Referendumul pentru familia tradițională va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie. Astfel, în weekendul 6-7 octombrie românii sunt așteptați la urne pentru a vota pentru sau împotriva redefinirii familiei în Constituție.

Referendum 7 octombrie – Mai jos, găsiți un ghid ce oferă informații esențiale legate de referendum

1. Întrebarea din buletinele de vot va fi „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

2. Legea de revizuire a Constituției a fost adoptată de Senatul României, în calitate de for decizional, la data de 11 septembrie.

3. Legea are următorul conținut:

„Art. I – Alineatul (1) al articolului 48 din Constituția României, revizuită prin Legea nr.429/2003, aprobată prin referendumul național organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003 și republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:

”Articolul 48 Familia
(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Art.II – Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor articolului 151 alineatul (3) din Constituția României, republicată”.

Referendum 7 octombrie – la ce oră are loc votul

4. La ora actuală, articolul 48 stipulează că „(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”.

5. Referendumul va fi organizat în zilele de 6 și 7 octombrie (sâmbătă și duminică), între orele 7.00 și 21.00.

6. Potrivit premierului Viorica Dăncilă, referendumul ține două zile pentru ca cetățenii să aibă timpul necesar pentru a-și exprima opțiunile cu privire la definirea familiei. Deși premierul a mai spus că acest referendum nu este unul împotriva minorităților sexuale, o parte a societății consideră că referendumul lovește în comunitatea LGBT din România.

Vocile critice spun că, prin decizia de a organiza referendumul timp de două zile, Guvernul arată că își dorește ca legea de modificare a Constituției să treacă de votul popular.

Referendum 7 octombrie – care este pragul

7. Pentru ca referendumul să fie validat, iar Constituția să fie modificată, trebuie să voteze cel puțin 30% dintre românii cu drept de vot, iar 50% plus 1 dintre cei prezenți la urne să voteze în favoarea redefinirii familiei.

Autoritățile au anunțat că la sfârșit de august în Registrul electoral figurau 18.917.485 de alegători, ceea ce înseamnă că pentru a se atinge pragul de 30% trebuie să meargă la vot 5.675.246 de cetățeni cu drept de vot. Pentru ca legea fundamentală a țării să fie modificată, este necesar ca cel puțin 2.837.624 de români să voteze pentru.

8. Șansele ca pragul de 30% să fie atins sunt destul de mari, dată fiind susținerea pe care Biserica Ortodoxă a arătat-o față de organizarea referendumului.

Pentru comparație, la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României, organizat în anul 2012, la urne au venit 46% dintre cetățenii cu drept de vot. La referendumul anterior pentru demiterea lui Traian Băsescu, cel din 2007, prezența la vot a fost de 44%.

Referendum 7 octombrie – câți români sunt de acord cu căsătoriile gay

9. Cel mai recent sondaj de opinie realizat în România pe subiectul căsătoriilor gay arată că un sfert din populație este de acord cu legalizarea căsătoriilor homosexuale, în vreme ce trei sferturi dintre români se opun. Mai exact, 26% dintre români sunt de acord, iar 74% se opun. Cercetarea a fost realizată între iunie 2015 și iulie 2016 în 18 țări europene de către Pew Research Center, un institut din Statele Unite ale Americii.

10. Coaliția pentru Familie este cea care a avut inițiativa pentru modificarea Constituției. Coaliția a demarat procedurile de revizuire a Constituției României în 2015, iar în perioada următoare a strâns 3 milioane de semnături în favoarea definirii familiei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Referendum 7 octombrie – cât va costa

11. Referendumul pentru redefinirea familiei va costa 163,712 milioane de lei, adică 35 de milioane de euro.

12. La referendumul din 6 și 7 octombrie vor putea vota și românii din străinătate. Se vor organiza secții de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale din străinătate.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.