Referendum 6-7 octombrie – vedete pro și contra. În ce tabere sunt Dragoș Bucur și Olivia Steer

referendum 6 7 octombrie

Referendumul pentru familia tradițională, care va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie 2018, nu a stârnit prea multă dezbatere publică iscată de vedete, celebritățile preferând să nu abordeze acest subiect controversat.

Vedetele care s-au poziționat clar pro sau anti referendum pot fi numărate pe degetele de la mâini. Cea mai recentă reacție este cea a actorului Dragoș Bucur, care s-a declarat împotriva referendumului. De cealaltă parte, pro referendum, s-a declarat, printre alții, vedeta și activista anti-vaccin Olivia Steer.

Printre vedetele care s-au declarat împotriva referendumului din octombrie se numără, pe lângă Dragoș Bucur, și Tudor Chirilă, Melania Medeleanu, Dragoș Pătraru și Florin Ristei. În tabără pro-referendum sunt Olivia Steer și Ozana Barabancea.

Referendum 6-7 octombrie. Iată ce a spus fiecare:

Dragoș Bucur, 40 de ani, actor: ”Trebuie să imi spun părerea despre referendumul acesta, măcar din respect pentru prietenii mei gay. Familia tradițională în viziunea mea se bazează pe dragoste și respect, fie între un bărbat și o femeie, fie între doi bărbați, fie între două femei. Asta e părerea mea despre acest referendum cu o întrebare ieșită parcă din SF-urile mele”

Olivia Steer, 45 de ani, fostă vedetă TV: „Bunicii mei paterni: el – avocat, ea – învăţătoare. A fost dragoste la prima vedere. S-au căsătorit curând după ce el i-a apărat onoarea, în duel, cu spada. Ei sunt unul dintre motivele pentru care promit să ne vedem pe 7 octombrie, la referendum!“

Sondaje în Europa. 25 de state pro și 26 de țări contra căsătoriilor gay

Melania Medeleanu, 40 de ani, fost vedetă TV, fondatoare MagiCamp: „Avem în sfârşit medicamente pentru copiii bolnavi de cancer. Avem în sfârşit autostrăzi şi şcoli la standarde europene. Nu mai e nevoie decât să redefinim în Constituţie familia. Ne costă aproximativ 20 de milioane de euro. «Se merită». Mame singure, taţi singuri, bunici care vă creşteţi nepoţii pentru că părinţii lor muncesc pe brânci în depărtare, voi şi pruncii voştri nu sunteţi o familie.

Dacă în 7 octombrie puţin peste cinci milioane de români vor decide să meargă la referendum, ei vor hotarî, de fapt, nu că două persoane de acelaşi sex nu se pot căsători – prin lege, asta nu se poate nici acum -, ci vor alege să ne întoarcem în peştera fricii, locul în care oamenii sunt cel mai uşor de dezbinat şi de manipulat. De referendum stau acasă, la lumină. Update: pentru cei care vor să dea 20 milioane de euro pentru ceva ce e deja reglementat în codul civil: Art. 259 Căsătoria (1) Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii. (2) Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie. (3) Celebrarea religioasă a căsătoriei poate fi făcută numai după încheierea căsătoriei civile. (4) Condiţiile de încheiere şi cauzele de nulitate ale căsătoriei se stabilesc prin prezentul cod“

Ozana Barabancea, vedetă TV, artistă de operă: ”Eu susţin familia tradiţională. Eu consider că dacă ai deviaţii şi dacă nu vrei să ţi le înfrânezi este dreptul tău, dar stai departe de mine şi nu îmi impune mie să consider acest lucru o normalitate. Nu fi agresiv, fă-ţi treaba ta discret şi nu mă obliga pe mine să-ţi strâng mâna şi să-ţi spun ce minunat eşti. Nu am să te blamez, dar nici nu pot să îmi pierd prea mult timp cu tine. Nu am nimic cu nimeni, dar agresivitatea asta impusă mi se pare un abuz incalificabil. Am prieteni gay, mă înţeleg foarte bine cu ei. Dar să mă invite la nunta lor… îţi dai seama că n-aş merge”.

Tudor Chirilă, vedetă TV, cântăreț: ”43 de milioane de euro pentru un referendum din rezervele statului şi nimic, absolut nimic pentru un spital care să fie construit de la zero, fără bacterii şi fără posibilitatea de a muri infectat, internat în spital. Şi pentru un referendum al cărui rezultat nu contează, pentru că există legislaţie europeană care obligă România să se subordoneze deciziilor CEDO, respectiv articolului 8”

Dragoș Pătraru, vedetă TV, prezentator ”Stare nației” la Prima TV: ”Pentru mine, bunicii care îşi cresc nepotul după ce părinţii au plecat la muncă în străinătate şi nu mai au habar de cel mic formează o familie. Mama singură care îşi creşte singură copilul formează împreună cu acesta o familie, iar două fete ori doi băieţi care se iubesc ar trebui să poată să formeze o familie dacă vor. Sunt adulţi, sunt ca oricare dintre noi, de ce nu? Aaa, ştiu de ce nu! Pentru că «nu aşa se făcea pe vremuri», nu?

Dar ştiţi ce nu se mai făcea pe vremuri? Biserica interzicea spălatul corpului sau parfumatul pe motiv că invită la desfrâu. Medicina susţinea că apa deschide pielea şi astfel intră bolile în corp. Oamenii nu se spălau decât dacă îi prindea ploaia – prinţi, nobili, familii regale se năşteau şi mureau puţind ca nişte şobolani morţi. Ce vreau să spun, toate se schimbă pe lumea asta şi toate trebuie să se schimbe în felul în care tot mai mulţi oameni să aibă de câştigat tot mai multe drepturi şi mai multe libertăţi. Este direcţia în care merge omenirea”

Florin Ristei, vedetă TV, cântăreț: „Aseară am avut un eveniment. Mai exact o nuntă. Foarte mişto, trei sferturi străini. M-am uitat pe lista de invitaţi şi am văzut nume din peste 10 ţări. Foarte tare, zic eu. Ştiţi însă, cum i-am recunoscut pe românii din sală?

În timp ce peste 100 de oameni dansau şi se distrau, cu tocuri sau fără tocuri, cu costume şi rochii relaxate, dezinhibaţi şi cu un accesoriu unic – zâmbetul –, undeva la o masă, nişte domni şi-au pus şervetul în cap şi făceau semne că muzica e prea tare şi că îi deranjează, cu nişte grimase şi un dispreţ cum numai la noi poţi vedea. Are rost să zic cum se uitau ceilalţi la ei? Are rost să zic că soţiile lor le făceau semn să stea jos şi să nu se mai dea în spectacol? Sau ce stare emanau în jurul lor? Din nou ajung la educaţie şi bazele unei societăţi. De la cum se mişcă, cum se îmbracă, cum zâmbesc, cum se bucură de muzică, cum apreciază un act artistic şi până la cum participă la bucuria prietenilor, străinii întotdeauna vor ieşi în evidenţă. Ah, pardon, românii am vrut să zic. Cum? Tradiţional, aşa cum ne place nouă. Aşa cum, probabil, tot ei vor vota la mizeria de referendum de pe 7 octombrie.

În loc să ne preocupe principii elementare de bun simţ, de evoluţie, de relaţii sociale, de cultură, de iubire, noi rămânem ancoraţi într-o grimasă tristă, un egoism cinic şi nociv. Nu generalizez. Am norocul, prin prisma meseriei, să întâlnesc şi români care să nu mă facă să scriu rândurile astea. Însă, pentru toţi ceilalţi, am o mare rugăminte. Pe 7 octombrie, în loc să votaţi o prostie care ne îndepărtează de orice idee de evoluţie şi acceptare, într-o ţară în care avem alte 100 de probleme pentru care am putea vota, mai bine sunaţi-vă un prieten, un fost coleg care vă făcea să zâmbiţi sau scoateţi-vă jumătatea la o terasă, la un restaurant sau într-un parc. Bucuraţi-vă de o duminică printre oameni. Printre toţi oamenii. Aşa cum e normal să fie.“