Recuperați taxele după ce ați lucrat în străinătate: apelați la specialiști sau le recuperați singuri?

Impozitele sunt adesea neplăcute sau intruzive, dar uneori poate fi opusul – dacă ați lucrat în străinătate, este posibil să aveți dreptul la o rambursare a taxelor. Toate acestea din cauza plăților excedentare ale impozitului pe venit, a căror rambursare poate fi o recompensă plăcută. Dar nu uitați că va fi nevoie de inițiativa dumneavoastră și puțină muncă pentru a face să se întâmple.

Dacă ați lucrat în străinătate și doriți să recuperați o parte din banii plătiți prin impozite, trebuie să decideți dacă să vă ocupați singur de această procedură sau să contactați specialiștii. Recuperarea impozitelor este de obicei însoțită de diverse procese birocratice, care, dacă nu sunt înspăimântătoare pentru unii, sunt cel puțin plictisitoare, în timp ce pentru alții, dimpotrivă, ele devin o adevărată provocare de tip do-it-yourself. Prin urmare, se pune întrebarea: este mai bine să vă recuperați singur impozitele sau să contactați specialiștii în recuperare fiscală?

Mă voi ocupa eu de rambursarea taxelor: ce trebuie să știu?

Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să aflați dacă puteți solicita înapoi plățile excedentare de impozite din țara în care ați lucrat. Dacă țara a semnat un acord de evitare a dublei impuneri cu România, atunci cu siguranță aveți acest drept. Majoritatea compatrioților noștri sunt atrași să lucreze în țările europene cu care a fost semnat acest acord, astfel încât rambursările de taxe sunt de obicei un adevărat cadou pentru cei care s-au întors după ce au lucrat în străinătate. În timp ce discutăm despre acest proces, să aruncăm o privire la modul în care funcționează o rambursare a taxelor din Germania. Unele dispoziții sunt universale, dar fiecare țară își stabilește, de obicei, propriile cerințe unice. De exemplu, începutul și sfârșitul exercițiului financiar. Acest lucru este important deoarece până la sfârșitul acestora trebuie să completați formularul de declarație fiscală. În Germania, ca și în Olanda sau Danemarca, exercițiul financiar coincide cu anul calendaristic, astfel încât începutul său este 1 Ianuarie, iar sfârșitul său este 31 decembrie. Un alt lucru care unește rambursările de taxe din orice țară este nevoia de documente care să confirme veniturile pe care le-ați primit acolo și impozitele pe care le-ați plătit. Fără aceste documente, procedura de rambursare a taxelor este imposibilă. Fiecare stat oferă o listă de documente de care are nevoie, astfel încât numărul de documente, formularele și numele acestora variază de la o țară la alta. Pentru a recupera plățile excedentare de impozit din Germania, trebuie depuse la biroul fiscal Finanzamt următoarele documente:

Dacă descoperiți că nu aveți toate documentele necesare, contactați fostul (foștii) angajator(i) și/sau autoritatea fiscală națională din țara respectivă (în cazul Germaniei, Finanzamt) sau alte autorități care sunt responsabile pentru furnizarea documentelor necesare.

Trebuie menționat faptul că impozitele progresive sunt introduse în Germania. Contribuabilii sunt împărțiți în șase clase în funcție de starea civilă și de venituri. Impozitele variază de la 14% (cea mai mică rată) la 45% (cea mai mare rată), în funcție de clasa atribuită. Familiile cu copii sunt supuse unor cote de impozitare mai mici decât persoanele singure.

Cu toate acestea, una dintre cele mai presante întrebări este ce sumă poate fi recuperată. Din Germania, suma medie care trebuie rambursată este de aproximativ 800 EUR, dar pentru a afla suma exactă de bani pe care o puteți obține, utilizați calculatoarele online gratuite. Pentru a recupera plățile excedentare, este necesar să se evalueze timpul de rambursare și perioada pentru care puteți recupera banii. Fiecare țară stabilește aceste termene în mod independent și, revenind la exemplul german, rambursările de taxe durează de obicei aproximativ 3-6 luni, iar rambursările pot fi făcute pentru ultimii 4 ani.

Dacă decideți să efectuați această rambursare a taxei pe cont propriu, cronologia acțiunilor ar fi după cum urmează – va trebui să vă adânciți în ordinea acestei proceduri, să obțineți documentele necesare, să completați declarația și să depuneți documentele la autoritatea fiscală. Dacă faceți totul cu succes, tot ce trebuie să faceți este să așteptați ca banii să fie returnați. Dacă se descoperă erori în timpul procesului, poate fi necesar să comunicați cu inspectorii fiscali, astfel încât cunoașterea limbii țării respective va fi necesară. Încercarea de a obține rambursarea taxelor pe cont propriu poate fi o provocare, dar cu mentalitatea potrivită, orice este posibil. În plus, veți câștiga o experiență nouă, utilă.

Pexels.com

Recuperarea impozitelor prin intermediul companiilor specializate

Desigur, nu pentru toată lumea acest proces este o provocare interesantă. Prin urmare, specialiștii care cunosc procedurile și nuanțele procesului de rambursare a taxelor îi vor ajuta pe cei care doresc să evite problemele birocratice. Dacă decideți să încredințați acest proces specialiștilor, inițiativa dumneavoastră prin contactarea unei companii care furnizează astfel de servicii poate fi suficientă pentru o rambursare cu succes a taxelor după ce ați lucrat în străinătate. Chiar dacă nu aveți documentele necesare, specialiștii vor face rost de ele, astfel vor elimina orice grijă că ceva nu va merge bine.

Desigur, acesta nu este un serviciu gratuit, dar cât de mult plătiți pentru serviciu depinde, de obicei, de țara din care se emite rambursarea taxei și de valoarea taxei plătite în plus rambursate, astfel încât fiecare caz este destul de individual. Este important să menționăm că, de obicei, trebuie să plătiți serviciul numai după finalizarea procesului și banii au fost returnați, deci nu trebuie să vă gândiți la asta în avans.

Ce decizie veți lua – pentru a recupera singur taxele sau cu ajutorul specialiștilor – depinde doar de determinarea și prioritățile voastre. Dacă recuperarea fiscală nu vi se pare un proces confuz sau complicat, atunci nu ezitați să vă asumați această sarcină și dacă nu doriți să pierdeți timpul sau nu vă plac procesele birocratice – atunci profesioniștii în recuperarea impozitelor pot fi o soluție excelentă.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version