Recuperare fișiere șterse. 12 aplicații care te ajută să nu-ți pierzi amintirile

recuperare fișiere șterse
Foto: laura6 / pixabay.com

Recuperare fișiere șterse. Dacă ai șters din greșeală un fișier important pentru tine din telefon, fie că este vorba de o poză, de un document sau de un clip video, e bine să știi cum să îl recuperezi.

De cele mai multe ori, recuperarea unui fișier șters din greșeală din telefon nu este imposibilă. Fișierele pot fi recuperate cu ajutorul unor aplicatii special concepute pentru asta. Esențial este ca în locul fișierelor șterse să nu fi fost stocate alte date.

Recuperare fișiere șterse – Cum dispar datele?

Fișierele pot fi șterse fie din greșeală, fie din cauza unor viruși, fie din cauza unor erori ale sistemului de operare.

Există două tipuri de ștergere: delete și format. Poți șterge fișierele fie prin clasicul „delete” (acțiunea de ștergere sau apăsare a iconiței ca un coș de gunoi), fie prin opțiunea „format”. Prima modalitate de ștergere este pentru ștergea unui fișier singular, de regulă, iar a doua pentru curățarea completă a unui folder sau a unei partiții.

În ceea ce privește modalitatea de recuperare a datelor există o diferență esențială între cele două. În cazul formatării, datele se pot recupera în proporție de 100%. În cazul în care a fost utilizată acțiunea „delete”, atunci datele pot fi recuperate doar dacă în locul lor nu fost stocate alte fișiere.

AICI poți găsi mult mai multe informații utile despre recuperarea datelor șterse din telefon.

Recuperare fișiere șterse – Are relevanță timpul scurs de la ștergerea fișierelor?

Timpul scurs între ștergerea și recuperarea datelor nu este neapărat relevant. Totul depinde de utilizarea memoriei în acel interval de timp. Dacă pe spațiul pe care se aflau datele pe care vrei să le recuperezi nu au fost stocate date noi, recuperarea nu va ridica probleme. În schimb, dacă în spațiul respectiv au fost stocate noi fișiere, atunci recuperarea e aproape imposibilă.

Recuperare fișiere șterse – Ce înseamnă Root și ce importanță are?

Termenul de „root” sau „rootare” este utilizat în cazul telefoanelor cu sistemul de operare Android. Recuperarea fișierelor pierdute este mai simplă dacă dispozitivul a fost „rootat”, iar majoritatea aplicațiilor de recuperare a datelor funcționează doar dacă dispozitivul a fost rootat.

Rootarea dispozitivului înseamnă obținerea unui control mai mare asupra sistemului de operare și a telefonului. Însă, e important de știut că rootarea ar putea conduce la pierderea garanției sau ar putea determina pierderea de noi fișiere, astfel încât înainte de a începe procesul este indicat să faci un backup. Înainte să faci asta, poți verifica dacă nu cumva telefonul tău a fost deja rootat prin aplicația Root Checker.

Recuperare fișiere șterse – Aplicații pentru recuperarea datelor:

În Play Store sau în App Store poți găsi atât gratis, cât și contracost, o serie de aplicații care să te ajute să îți recuperezi datele pierdute.

EaseUS MobiSaver – poți recupera cu ea fișiere, dar și sms-uri și contacte
Wondershare Dr. Fone for Android – poți recupera fișiere, sms-uri și contacte și executa inclusiv backup-uri
PhonePaw Android Data recovery – poți recupera clipuri video și fotografii
DiskDigger – recuperează orice tip de fisiere și funcționează atât pe Android (Samsung, Sony, Huawei etc.), cât și pe telefoane Windows. Nu recuperează fișiere de pe IOS (iPhone).
Undeleter – funcționează doar pe telefonate rootate
MobiKin Doctor – este utilzat pentru recuperera datelor de pe telefoanele cu IOS
Dumpster – recuperează filme și poze
Android Data Recovery Pro – doar pentru telefoanele cu Android.
Recuva – funcționează și dacă telefonul nu este rootat.
Pandora Recovery – nu funcționează pe IOS, doar pe Android și pe telefoane Windows.
iCareData Recovery – funcționează și pe Android și pe IOS, chiar și pentru recuperarea de fișiere șterse de pe laptop.
PhoneRescue – este utilă atât pentru IOS, cât și pentru Android

Foto: laura6 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.