Rectificarea bugetară: Mai mulți bani la SRI, se taie de la Educație și Investiții

FOTO: 3dman_eu/Pixabay.com
FOTO: 3dman_eu/Pixabay.com

Mult așteptata rectificare bugetară prinde contur. Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de corectare a bugetelor, primul pe acest an.

Astfel, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu suma de 3.959,4 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menține la nivelul de 2,76% din PIB, cât s-a stabilit inițial.

Rectificare bugetară 2019: Cine pierde, cine câștigă?

Vor pierde bani la prima rectificare bugetară din 2019, concepută de specialiștii Guvernului condus de Viorica Dăncilă, câteva ministere importante, precum cele ale Educației Naționale, Fondurilor Europene, Cercetării și Inovării, Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Economiei, Apelor, Pădurilor și Mediului și Transporturilor.

Chiar și Secretariatul General al Guvernului va ceda o parte din buget la această rectificare.

Majoritatea banilor se duc la bugetul general centralizat al unităților administrativ-teritoriale (3.719 milioane lei) și la bugetul de stat, care va primi 2.251 de milioane de lei.

Se vor da mai mulți bani și pentru șomaj, peste 834 de milioane de lei, dar și pentru Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate: 45 de milioane de lei.

Pe de altă parte, rectificarea bugetară va diminua bugetul asigurărilor sociale de stat, cu 1.442 de milioane de lei.

Rectificare bugetară 2019: Aproape 400 de milioane de lei în plus pentru SRI

Serviciul Român de Informații va primi 396,5 milioane de lei în plus la rectificarea bugetară, majoritatea banilor mergând către cheltuielile cu personalul.

Ministerul Muncii va primi 326,4 milioane, iar la Mediu vor ajunge încă 92,2 milioane de lei, majoritatea banilor fiind alocați restituirii taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule.