Record nedorit. Zeci de turiști s-au înecat pe litoral. Care sunt motivele

FOTO: Marzena7/Pixabay.com
FOTO: Marzena7/Pixabay.com

De la începutul sezonului, de pe 1 mai și până pe 4 septembrie, 32 de oameni au murit înecați pe litoralul românesc. Anul trecut și-au pierdut viața 18 oameni, potrivit Adevarul.ro.

Pe lângă cei care intră în apă atunci când salvamarii arborează steagul roșu de vreme rea, mai sunt unii care se îmbăiază în larg fără să știe că au probleme de sănătate, cum ar fi cele cardiace.

Șeful salvamarilor din Constanța și Mamaia, Gabriel Culea, a declarat pentru jurnaliștii de la Adevărul că unii turiști nu le ascultă sfaturile.

„Rolul meu ca salvamar este de a-l preveni pe om, de a-i explica la ce pericol se expune dacă intră în apă. Sunt persoane care înţeleg şi spun: «Am înţeles, ies afară din apă», iar alţii: spun «Am înţeles, dar eu rămân în apă pe propria răspundere».

Mai este şi o a treia categorie, de oameni recalcitranţi, care ne vorbesc urât. Şi atunci eu îmi retrag oamenii. Nu am voie să pun mâna pe el sau să-l ţin forţat într-o zonă sigură, mai aproape de mal”, a declarat Gabriel Culea.

Salvamarii mai spun că linia geamandurilor din apă se modifică în funcţie de adâncimea apei. Mai mult, în urma lărgirii plajelor, cantităţi mari de nisip au fost dislocate din larg, ceea ce permite formarea unor curenţi periculoşi. Totodată, geamandurile au fost mutate mai spre mal, potrivit Adevărul.

De exemplu, salvamarii spun că la plaja Modern, dacă până anii trecuţi adâncimea apei de 1,50 metri era la o distanţă de aproximativ 250-300 metri faţă de mal, acum această adâncime este la aproximativ la 25-30 de metri.

FOTO: Marzena7/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.