Record. Cel mai mare număr de votanți din diaspora din istorie

steag
Foto: Alstyle via Wikimedia Commons

A fost depășit numărul românilor din diaspora care au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale 2019.

Astfel, duminică, 24 noiembrie, până la ora 15.30, în străinătate au votat 677.000 de alegători. Dintre aceștia, 17.000 au votat prin corespondență.

În turul întâi al alegerilor prezidențiale din 2019, care a avut loc pe 10 noiembrie, au votat aproape 675.400 de români. Dintre aceștia 650.000 au mers la urne, iar 25.000 și-au trimis votul prin corespondență.

În anul 2014, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, când se înfruntau actualul președinte Klaus Iohannis și Victor Ponta din partea PSD, în diaspora au votat 378.811 români.

La acea dată, din cauza proastei organizări a votului în străinătate, foarte mulți români au stat la cozi uriașe. Unii dintre ei au stat la coadă de dimineața până seara și tot nu au reușit să voteze.

Situația a fost similară și la alegerile europarlamentare din acest an.

Abia acum, înainte de alegerile prezidențiale 2019, s-au luat o serie de măsuri care să înlesnească votul românilor din străinătate.

Astfel, pentru prima dată în istorie, românii din diaspora au putut să voteze timp de 3 zile, atât în turul întâi, cât și în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

De asemenea, a fost introdus și votul prin corespondență, care le-a permis românilor să voteze în avans, fără să fie nevoiți să mai meargă la secțiile de vot.

O altă măsură a fost mărirea numărului de secții de vot din străinătate. Dacă la alegerile prezidențiale din 2014 au fost organizate numai 294 de secții, acum cetățenii români aflați peste hotare au la dispoziție 838 de secții.