Recolta de şofran este gata. Un străin venit în România spune cum se cultivă şi cum se culege cel mai scump condiment

Șofranul este greu de recoltat, însă foarte profitabil. Foto: m-bot / Flickr
Șofranul este greu de recoltat, însă foarte profitabil. Foto: m-bot / Flickr

Un spaniol a cultivat 20 de hectare de șofran într-un câmp pe care creșteau doar buruieni, iar producția este încurajatoare.

Șofranul este cel mai scump condiment din lume. Se vinde și cu 30.000 de euro kilogramul. Această plantă mediteraneeană, denumită și ”aurul roșu”, este cultivată mai ales în Spania și India, țări care produc peste 80 la sută din producția mondială, care nu depășește 300 de tone pe an.

La Bustuchin, în județul Gorj, Vincent Dubuisson a cultivat 20 de hectare cu această plantă. “Bulbii sunt plantaţi între 10 şi 20 august, intră în înflorire în octombrie-noiembrie. Noi le recoltăm în fiecare dimineaţă, din floarea asta noi recoltăm stigmatul, apoi sunt depozitate în întuneric şi loc uscat”, spune investitorul spaniol pentru Știrile ProTV.

Nu este singura plantație de șofran din România, mai existând una la Berzovia, în județul Caraș-Severin.

Recoltarea șofranului este o muncă grea, dar plină de recompense. Plantele înfloresc doar o dată pe an, iar fiecare floare produce trei pistile. Culesul se face cu mâna. Pentru a strânge un kilogram de șofran este nevoie de cel puțin 130.000 de flori, uneori și de 250.000.

Șofranul este foarte apreciat de bucătarii profesioniști, care condimentează supele și orezul, dar și sosuri sau pâine cu acest condiment. Este un ingredient indispensabil în multe preparate din zona arabă, dar și mediteraneeană. Se folosește în Franța, pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto şi în Spania pentru paella.

Pe lângă importanța sa în zona culinară, această plantă este folosită și în industria cosmetică.