Reclamele politice, interzise pe Facebook. De ce se teme Mark Zuckerberg

mark zuckerberg facebook
Foto: Facebook

Rețeaua de socializare Facebook a anunțat că nu va mai cumpăra nicio reclamă cu caracter politic în săptămâna premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA, care au loc în 3 noiembrie.

Măsura a fost anunțată de șeful Facebook, Mark Zuckerberg. El a spus că este ”îngrijorat” de nivelul de divizare al țării și de faptul că s-ar putea ajunge la tulburări ale liniștii publice.

Decizia vine după ce Facebook a fost aprig criticată pentru faptul că a permis reclamelor politice să fie adresate doar unor comunități mai mici, făcând imposibilă o dezbatere mai largă. Potrivit unui studiu citat de BBC, este mult mai ușor pentru politicieni și susținătorii acestora să promoveze ficțiunea în dauna adevărului atunci când nu sunt confruntați imediat.

Președintele Donald Trump a spus în mod repetat că alegerile ar putea fi ”trucate” din cauza fraudei electorale. Chiar și așa, americanii nu au avut astfel de probleme la alegerile precedente.

”Aceste alegeri nu vor fi la fel ca celelalte”, a avertizat, însă, Mark Zuckerberg în postarea de pe Facebook.

”Națiunea noastră este divizată și rezultatul alegerilor va fi stabilit după mai multe zile sau chiar săptămâni, existând un risc crescut de neliniște socială în toată țara”, a adăugat acesta.

Facebook nu va permite pe platforma sa postări care spun că te poți infecta cu COVID-19 dacă mergi la vot și nici postări despre neacceptarea rezultatului alegerilor.

Zuckerberg a spus că Facebook continuă să se lupte cu dezinformarea, ștergând deja mii de grupuri pe care erau promovate informații false.