A fost descoperit un animal cu o vârstă uriașă. Trăia și pe vremea lui Mihai Viteazul

Rechin de Groenlanda
Rechin de Groenlanda. Foto: NOAA Okeanos Explorer Program (Wikimedia Commons)

Cercetătorii au descoperit un rechin cu vârstă impresionantă, de 400 de ani. Rechinul din specia Somniosus microcephalus (numit rechinul boreal sau rechinul de Groenlanda) este cel mai bătrân animal vertebrat de pe pământ, relatează BBC.

Oamenii de știință au folosit datarea cu radiocarbon pentru a determina vârstele a 28 de rechini boreali. În acest fel au descoperit că una dintre femele avea aproximativ 400 de ani. Echipa de experți a mai descoperit că rechinii cresc cu 1 cm pe an și că ating maturitatea sexuală la vârsta de 150 de ani.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul „Science”. Anterior, recordul de vârstă în cazul animalelor vertebrate era deținut de o balenă de Groenlanda în vârstă de 211 ani.

Rechinii de Groenlanda, care trăiesc în nordul Oceanului Atlantic, pot ajunge până la 5 metri lungime.

Cercetătorii au reușit să afle vârsta rechinilor studiind cristalinul din ochii acestora.

„Cristalinul rechinului de Groenlanda este alcătuit dintr-un material special, care conține proteine care sunt inerte din punct de vedere metabolic. Acest lucru înseamnă că, după ce proteinele au fost sintetizate în corp, ele nu mai sunt reînnoite. Așa că putem izola țesutul care s-a format în perioada în care rechinul era pui, și putem să îl datăm cu radiocarbon”, a explicat pentru BBC Julius Neilsen, biolog marin la Universitatea din Copenhaga și totodată autorul principal al studiului.

Echipa a analizat 28 de rechini, dintre care mulți muriseră după ce se prinseseră în plasele de pescuit. Folosind această tehnică, cercetătorii au stabilit că cel mai lung rechin, o femelă de 5 metri, era extrem de bătrână.

Deoarece datarea cu radiocarbon nu oferă date exacte, oamenii de știință au stabilit că ea are peste 272 de ani și maximum 512 ani. Cel mai probabil, vârsta ei este undeva pe la mijlocul intervalului, adică în jur de 400 de ani.

Prin urmare, s-a născut cândva între anii 1501 și 1744, cel mai probabil cândva în secolul al XVII-lea.

Rechin de Groenlanda
Rechin de Groenlanda. Foto: NOAA Okeanos Explorer Program (Wikimedia Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Arheologii români au descoperit un cimitir vechi de șapte mii de ani

https://greatnews.ro/lupta-unei-pasari-rare-in-romania-cu-drujbarii/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.