Reacții după ce președintele a cerut demisia premierului: „A avut o noapte zbuciumată”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției și actualul președinte al Comisie speciale pentru modificările legilor Justiției, a declarat că președintele Klaus Iohannis a cerut demisia Vioricăi Dăncilă pentru că este „în campanie” și este „deranjat” de „succesul” pe care premierul l-a avut în cursul vizitei în Israel.

Senatorul PSD Liviu Pop a declarat că nu are „astfel de informații și nu cred că ceea ce a declarat președintele e un lucru normal în condițiile în care ieri a făcut declarații de altă natură. Președintele a avut o noapte zbuciumată, s-a trezit și a intrat în campanie electorală”, atunci când a fost întrebat de ce nu a mers premierul Viorica Dăncilă la Cotroceni, la Digi24.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a scris vineri pe Facebook că doar Parlamentul poate să retragă votul de încredere dat premierului, iar președintele nu are nimic de-a face cu această chestiune. Declarația vine după Klaus Iohannis a spus că își retrage încrederea dată premierului Viorica Dăncilă și îi cere public demisia.

„Trebuie să ne raportăm, înainte de orice, la atributele conferite de Constituţie președintelui! În ceea ce priveşte atât capacitatea de a conduce Guvernul, cât şi suportul politic necesar, singurul în măsură să dea un verdict este Parlamentul. Parlamentul asigură controlul asupra Executivului, Parlamentul dă votul de încredere Guvernului şi numai el poate să-l retragă. Preşedintele nu are nimic de-a face cu această chestiune”, a scris Tăriceanu.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat pentru Hotnews.ro că solicitarea președintelui Klaus Iohannis de demisie a premierului este întemeiată și că „nu mai are ce căuta în fruntea Guvernului, nu este altceva decât o marionetă a cuplului Dragnea-Tăriceanu care execută toate comenzile ticăloase date de acești politicieni nocivi pentru România”.

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că decizia președintelui este „firească și necesară”.

Acesta a spus că Dăncilă este „purtătorul de interese al lui Liviu Dragnea”. Faptul că, prin decizia ultimelor săptămâni și prin vizita în Israel, au fost aruncate la gunoi 27 de ani de eforturi diplomatice ale României ca stat, arată o incompetență și o incapacitate evidentă de asumare a rolui în care a fost pusă cu mâna de către Liviu Dragnea”, a declarat Barna, la Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.