Reacții artiștilor, după OUG. Ce spun Smiley, Inna, Mircea Cărtărescu, Oana Pellea, Marius Manole și Tudor Chirilă

Se reaprind protestele în România (Foto: Călin Cătălin)
Se reaprind protestele în România (Foto: Călin Cătălin)

Mai mulți scriitori și cântăreți din România și-au arătat indignarea față de adoptarea Ordonanței de Urgență de modificare a Codurilor Penale, marți seara, de Guvernul Grindeanu.

Filosoful Mihai Șora spune că prin adoptarea acestei ordonanțe, România se întoarce în 1947.

„Ceea ce au făcut guvernanţii în această noapte pot face oricând, în orice moment, cu orice lege, nu doar în Justiţie. Dacă acum pui lacăt pe independenţa Justiţiei, mâine poţi interzice circulaţia persoanelor, poţi suprima internetul, presa liberă; poţi închide graniţele, poţi trimite oamenii în lagăre, la munca silnică ori îi poţi, pur şi simplu, extermina”, a scris Mihai Şora, pe pagina sa de Facebook.

Mircea Cărtărescu: „Ce s-a-ntâmplat noaptea trecută este continuarea unui plan vechi de mai mulţi ani, început cu încercarea eşuată de lovitură de stat din 2012. Pe termen scurt, el urmăreşte salvarea de justiţie a unei clici de penali, dar pe termen lung se vrea destabilizarea României democratice şi scoaterea ei din dispozitivul slăbit al democraţiilor europene.

Dacă UE şi NATO vor pierde acum România, tot flancul drept, cel mai apropiat de Rusia, va cădea, căci Polonia, Cehia şi Ungaria sunt deja pierdute. Miza reală e geopolitică, şi în spatele penalilor se întrevede marele prieten de la răsărit”, a opinat Cărtărescu, subliniind că din păcate, în situaţia actuală nădejdea unui ajutor din afară e foarte slabă, căci Europa are problemele ei, iar America nu mai e America”.

Oana Pellea: „Acest Guvern nu mă reprezintă! Este o ruşine şi o insultă pentru România! Cer demisia Guvernului!”.

„Dacă şi astăzi România tace înseamnă ca alege prin tăcere să fie călcată în picioare şi batjocorită, condusă de penali şi hoţi. Înseamnă că poporul român alege dictatura vs. democraţie. Înseamnă ca România mea, ţara pe care mi-am dorit-o liberă, prosperă, demnă… nu mai există”.

Tudor Chirilă: Mai devreme sau mai tîrziu TOATĂ lumea va realiza mizeria și ticăloșia cu care această șleahtă de hoți a operat. Mai devreme sau mai târziu toată lumea va realiza că acest guvern este doar o operațiune de comando care are un singur scop: să-i salveze pe penali (deși penali a ajuns un cuvânt prea blând) Mai devreme sau mai târziu lumea va înțelege că ne aflăm în cel mai grav moment de după 89.

Marius Manole: „Nu-mi vine sa cred ca oamenii astia au calcat peste o tara intreaga , doar ca sa-si salveze presedintele de partid…nu-mi vine sa cred ca ne uitam neputinciosi si ca maine mergem la munca si totul o sa fie ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.”

Smiley: „Acasă am crescut și am fost educat să nu mint și să nu fur. Să nu fiu agresiv și să respect. Vecinii mei erau la fel, ca majoritatea oamenilor pe care i-am cunoscut apoi. Români bine-crescuți. Oameni corecți, optimiști și implicați. Noi suntem România!”

Inna: „Momentan nu sunt în țară, dar sunt alături de oamenii care ies în stradă pentru a-și exprima opiniile și este important să facă acest lucru în mod pașnic”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.