Reacție acidă a unui procuror la adresa modificărilor din Codurile penale

Alexandra Lăncrănjan FOTO: TEDxCaleaVictorieiED/captură Youtube/
Alexandra Lăncrănjan FOTO: TEDxCaleaVictorieiED/captură Youtube/

Procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează și dosarul Tel Drum, a comentat într-o postare pe pagina de Facebook o parte dintre propunerile de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală.

Procurorul îi recomandă celui care dorește clasarea cauzei după un an dacă nu a fost identificat autorul infracțiunii să „citească textele privind prescripția răspunderii penale și să întrebe câte tâlhării au fost soluționate după un an de la sesizare sau să citească dosarele de omor în care ai reușit să găsești autorul după 5-10 ani”.

„De foarte multe ori le reproșez, în glumă, cursanților că nu au imaginea clară a modului în care este construit procesul penal și că nu pot aprecia în profunzime cum se desfașoară.

După lecturarea propunerilor de modificare a C. pen. și C.proc.pen. îmi dau seama că orice student în primul an la Facultatea de drept este un geniu prin comparație.

Legiuitorului, care dorește clasarea cauzei după un an dacă nu a fost identificat autorul infracțiunii, îi recomand să citească textele privind prescripția răspunderii penale, să învețe să coreleze articolele din coduri și să întrebe măcar câte tâlhării au fost soluționate după un an de la sesizare sau să citească dosarele de omor în care ai reușit să găsești autorul după 5-10 ani.

Later edit: Criteriul „câstigului material” văzut ca singurul de natura să determine gravitatea unei fapte poate fi adoptat doar de un om a cărui lume este atât de meschină și mică încât nu înțelege alte valori”, scrie procurorul pe pagina de Facebook.

Comisia specială condusă de Florin Iordache a avut, joi, o primă ședință de discuții pe cele trei noi proiecte de modificare a Codurilor penale. Dezbaterile vor continua pe 2 mai.

Cele mai multe dintre propuneri îi favorizează pe cei acuzaţi de fapte de corupţie. Sunt descurajaţi denunţătorii, procurorii nu mai pot face percheziţii dacă nu ştiu exact ce probe caută iar suspecţii nu mai pot fi încătuşaţi. O altă propunere pare să-l vizeze direct pe Liviu Dragnea şi sentinţa primită în dosarul Referendumului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.