Reacția României la scandalul produselor de calitate inferioară distribuite în Est

Autoritățile din Cehia caută aliați în România și în alte state care au aderat recent la Uniunea Europeană pentru a combate practica brandurilor internaționale de a vinde produse de o calitate mai slabă în Europa Centrală și de Est, în comparație cu produsele din Europa de Vest.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că a constituit „un colectiv de muncă”, format din reprezentanți ai Ministerului, Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru depistarea eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în Vestul Europei.

„Am început astăzi, am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situația dublului standard.

Aici trebuie să fim, pe de o parte, și echilibrați în afirmații și extrem de atenți la ce se întâmplă pe piață. Motiv pentru care astăzi, un colectiv de la Ministerul Agriculturii, ANSVSA și ANPC își stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o astfel de situație în România.

Până atunci ne rezervăm dreptul să ne organizăm, să analizăm și, în condițiile în care găsim situații în realitate, le vom anunța”, a declarat ministrul Daea, citat de Agerpres.ro.

Într-un răspuns pentru Digi24, Protecţia Consumatorului spune că s-a autosesizat după ce presa a mediatizat subiectul şi că va cere companiilor o poziţie privind posibila practică a dublului standard:

„ANPC va iniţia demersuri pentru o serie de întâlniri cu autorităţi care au competenţe în domeniu. În cel mai scurt timp, vom stabili un plan de acţiune comun. Vom solicita profesioniştilor care fac parte din lanţul comercial să ne transmită poziţia lor privind posibila practică a dublului standard.”

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.