Reacția lui Raed Arafat după decizia CCR

Raed Arafat FOTO: Facebook/Raed Arafat
Raed Arafat FOTO: Facebook/Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a reacționat cu privire la decizia Curții Constituționale prin care ordonanțele care stabileau amenzile pentru nerespectarea carantinei au fost declarate neconstituționale. Arafat spune că este singurul mod de a preveni o catastrofă de sănătate publică.

„Am spus clar că nu discut şi nu comentez decizia în sine, însă este normal să semnalez că lipsa unor unelte care să descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul unei bătălii în care respectarea regulilor este o condiţie fundamentală pentru a preveni o catastrofă de sănătate publică de mari proporţii, devine o problema majoră.

În situaţia în care se află întreagă lume, în care ţări cu sisteme sanitare foarte avansate au fost puternic lovite, este normal să luăm orice măsură posibilă că să apărăm vieţile cetăţenilor dar şi a celor care lucrează în sistemul de intervenţie şi în sistemul sanitar.

Înţeleg perfect supărarea şi frustrarea cetăţenilor care doresc cât mai repede întoarcerea la normalitatea dinaintea pandemiei. Faptul că în România impactul acestui virus a fost unul controlat şi nu a atins proportile pe care le-a atins în unele ţări face pe mulţi să pună întrebări din ce în ce mai mult despre necesitatea mai departe a măsurilor luate la nivelul autorităţilor.

Mă întreb însă cum vom explica situaţia în cazul în care prin nerespectarea regulilor şi prin măsuri de relaxare pripite care să ne ducă la “normalitatea” dorită şi solicitată de o parte a populaţiei şi a operatorilor economici, am ajunge să pierdem tot ce am câştigat împreună în ultimele două luni iar în loc să scadă cazurile şi numărul deceselor acesta ar creşte semnificativ.

Nimeni nu poate să vină cu un răspuns, la acest moment, prin care să garanteze că aşa ceva nu are cum să se întâmple. De aceea devine necesară o relaxare graduală cu reguli şi cu evaluări periodice pentru a evita ca situaţia să scape de sub control. Aşa că din respect pentru majoritatea care respectă regulile şi fac tot posibilul să se protejeze şi să protejeze pe semenii lor, trebuie să avem şi mijloacele prin care putem lua măsuri împotriva celor care nu vor să respecte regulile punând viaţa majorităţii în pericol.

Nu discut în acest caz eventuale abuzuri sau nemulţumiri în ce priveşte aplicarea amenzilor şi care pot oricând să fie soluţionate pe cale legală, ci de măsurile care pot descuraja într-un mod eficient pe cei care nu au de gând să respecte regulile punând pe alţii în pericol.

Faptul că virusul pare inocent pentru majoritatea care se infectează cu el, aceştia rămânând cu simptome uşoare sau chiar asimptomatice, nu schimbă şi faptul că virusul este un ucigaş care cauzează afecţiuni complexe şi uneori fatale pentru o parte din populaţie pe care suntem obligaţi să o protejăm.

Sper că postarea mea să clarifice punctul meu de vedere fiind, în poziţia în care mă aflu, una din persoanele care nu are voie, sub nicio formă, să fie optimistă la acest moment şi să spună că totul va fi bine!”, a transmis secretarul de stat Raed Arafat, pe pagina sa de Facebook.