Reacția lui Bogdan Aurescu, după vizita senatoarei Șoșoacă și a altor trei parlamentari la ambasada Rusiei

Diana Șoșoacă
Diana Șoșoacă

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că demersul celor patru parlamentari români care au mers în audiență la Ambasada Rusiei nu are valoare oficială.

„Cred că nici nu merită foarte multe comentarii un astfel de demers, care nu are niciun fel de valoare oficială, fără niciun fel de, să spunem, mandat din partea autorităţilor statului, deci nu exprimă decât eventual poziţia personală a acelor persoane”, a spus Aurescu la RFI despre audienţa la Ambasada Rusiei a celor patru parlamentari care au pledat pentru „neutralitatea României”, relatează Agerpres.

Potrivit ministrului de Externe, în dreptul internaţional contemporan, neutralitatea nu mai presupune o imparţialitate perfectă faţă de părţile diferendului, ci presupune o atitudine de sprijin pentru victimă.

„Dacă discutăm despre fondul problemei, adică despre ce înseamnă o poziţie de neutralitate într-un conflict armat contemporan, este clar că avem de-a face cu un agresor, care este Federaţia Rusă, care în mod ilegal foloseşte forţa armată împotriva Ucrainei, care este statul victimă, şi orice stat care este terţ faţă de conflict, deci nu este implicat direct în conflict, are obligaţia de a ajuta victima şi nu de a menţine o situaţie de perfectă neutralitate. În Dreptul internaţional contemporan, neutralitatea nu mai presupune o imparţialitate perfectă faţă de părţile diferendului, ci presupune o atitudine de sprijin pentru victimă. Deci, este clar acest aspect din punctul de vedere al relaţiilor internaţionale contemporane”, a explicat Aurescu.

Întrebat dacă MAE va face vreun demers oficial după vizita celor patru parlamentari la Ambasada Rusiei, ministrul a spus: „Acest demers nu are niciun fel valoare, prin urmare nu văd ce demers ar trebui să facem noi în afară de a condamna o astfel de atitudine care nu este în conformitate cu poziţia oficială a statului român”.

Senatoarea Diana Șoșoacă Iovanovici a anunțat pe pagina ei de Facebook faptul că alături de alți trei parlamentari, deputații Dumitru Coarnă (PSD), Mihai Lasca (neafiliat, exclus din AUR anul trecut) și Francisc Tobă (demisionar din AUR), a fost la o întâlnire cu ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin și au pledat pentru „poziția de neutralitate” a României.

Imediat după această întâlnire, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat excluderea din partid a lui Dumitru Coarnă, precizând că „acțiunile acestuia sunt total contrare viziunii PSD despre democrație, libertate și drepturile fundamentale”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.