Reacția lui Arafat după valul de critici pentru evacuarea de la Foișor: „Am luat o decizie care a salvat vieți”

raed arafat
Raed Arafat. Sursa: Captură Facebook

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și totodată șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că decizia de a evacua Spitalul Foișor este cea corectă și că, dacă ar trebui, ar lua oricând aceeași decizie.

Reacția sa vine după valul de critici care au cerut demisia sa și a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, după ce Spitalul de ortopedie Foișor din București a fost evacuat în toiul nopții. Începând din seara zilei de vineri, și până în dimineața zilei de sâmbătă, 105 pacienți au fost externați și trimiși acasă ori mutați la alte spitale.

Arafat a declarat că acest lucru era necesar pentru a transforma Spitalul Foișor în spital COVID. El a explicat că sâmbătă, în jurul orei 14.30 – 15.00, a fost emisă autorizația ca spitalul să poată primi pacienți COVID. Prin evacuarea pacienților din Spitalul Foișor au fost create 20 de paturi de terapie intensivă și 90 de paturi cu oxigen, a spus șeful DSU.

El a menționat că deja 4 pacienți au ajuns la Spitalul Foișor în zona de terapie intensivă și că va continua transferul pacienților din unitățile de primiri urgențe, atât a celor care au nevoie de ventilație (cei care sunt intubați), cât și a celor care necesită ventilație noninvazivă.

„Vreau să subliniez că decizia care a fost luată ieri, și care consider că este una corectă, chiar dacă a creat un disconfort pentru pacienții care erau internați în Spitalul Foișor, avea o singură menire, și anume să salvăm cât mai multe vieți, să nu punem pe colegii noștri din spitale în situația să aleagă între pacienții care ajung cu ambulanțele cine intră și cine rămâne în ambulanță și așteaptă. Acolo n-am dorit să ajungem”, a precizat Arafat.

„Așa că soluția de a evacua un spital – și îmi pare rău că s-a întâmplat acest lucru mai târziu, în cursul nopții, când noi de fapt ordinul l-am emis pe la prânz ieri (vineri – n.r.), iar echipa noastră la spital era în jurul orei 15.00 ca să discute și să înceapă această evacuare și care totuși s-a lungit ca și discuții până la momentul la care s-a început mai târziu. Știu că s-a produs un disconfort, știu că multă lume vede acest lucru ca un lucru incorect pentru pacienții care erau în Spitalul Foișor. Da, sunt de acord, nu este deloc un lucru plăcut, un lucru care în condiții de normalitate putea să se desfășoare poate mult mai bine, dar în condiții de normalitate n-am ajunge să evacuăm un spital pentru a-l transforma pentru COVID”, a continuat el.

Raed Arafat a mai afirmat că decizia luată a salvat vieți: „Când vine vorba de a lua decizii sunt convins că nu întotdeauna deciziile sunt poate perfect înțelese sau tolerate, dar între a nu lua o decizie și după care a da explicații, pe bună dreptate, de ce am lăsat unii oameni fără îngrijiri medicale potrivite, de ce am lăsat unele persoane să se agraveze fără să găsim pentru ele loc, și între a supăra și a crea o platformă de atacuri inclusiv politice, printr-o decizie care salvează vieți, eu în continuare aleg soluția de a lua decizia, de a suporta consecințele atacurilor, dar să știu că am luat o decizie care a salvat vieți. Și asta este cred ce am făcut ieri împreună cu colegii mei”.

„Decizia de a evacua și decizia de a face loc pentru bolnavii în stare critică rămâne valabilă și aș lua-o din nou, oricând, pentru că asta înseamnă să tratezi o situație critică așa cum trebuie, și nu să stai să te gândești oare ce să fac ca să nu supăr pe cineva”, a completat el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.