Prima reacție a Comisiei Europene cu privire la anchetarea lui Kovesi

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Comisia Europeană, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a avut o primă reacție în cazul anchetării Laurei Codruța Kovesi.

”Comisia Europeană urmărește îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecție. E crucial ca toți candidații, selectați de un comitet independent, să fie tratați corect în acest proces. În ce privește independența justiției în România, am arătat clar în repetate rânduri că e de importanță crucială existența unei justiții independente și profesioniste”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, relatează g4media.ro.

Laura Codruța Kovesi a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, având calitatea de suspect. În acest dosar, ea este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei plângeri a lui Sebastian Ghiță.

Adina Florea, adjuncta Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, a spus că nu este nicio legătură între faptul că Laura Codruța Kovesi este implicată în cursa pentru funcția de procuror-șef al Uniunii Europene și această anchetă.

Întrebată de presă joi dimineața ce se întâmplă dacă Laura Codruța Kovesi nu se prezintă vineri, 15 februarie, la audieri, Adina Florea a declarat că „există măsuri procesuale, acelea referitoare la modalităţile de citare şi la aducerea persoanei cercetate”.

Laura Codruța Kovesi a declarat că „citația vine înainte de a merge la Parlamentul European la audieri” și că „este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă să nu ocup această funcție, pentru că totuși am șanse, sunt candidatul care s-a situat pe primul loc”.

După interviurile pe care le-a susținut până acum, Laura Codruța Kovesi ocupă primul loc în cursa pentru a deveni procuror-șef al UE.

Lista scurtă a celor 3 candidați rămași în competiție a fost trimisă la Parlamentul European și la Consiliul UE, care urmează să-l aleagă, prin vot, pe viitor procuror-șef al Uniunii Europene.