Reacția BOR după ce Arhiepiscopul Teodosie a anunțat că repetă slujba de Paște

teodosie arhiepiscopul tomisului
Foto: arhiepiscopiatomisului.ro

Biserica Ortodoxă Română (BOR) spune că decizia anunțată de Arhiepiscopul Teodosie de a repeta slujba de Paște a fost luată în baza „principiului autonomiei eparhiale” și este asumată integral.

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului comunicată astăzi este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale si asumată integral, dar exclusiv, de ierarh și de acest for bisericesc local. Nutrim speranța că hotărârile comunicate de Arhiepiscopia Tomisului vor putea fi împlinite cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.

În același timp, reamintim că slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română și că, în ciuda contextului extrem de aspru creat de pandemie, lumina sfântă a ajuns la foarte mulți dintre credincioșii ortodocși. Dumnezeu să sporească această lumină în sufletele noastre ale tuturor!”, se arată în comunicatul de presă transmis de BOR.

Într-un mesaj pe Facebook, Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mănăstirile pe care le gestionează se va face o nouă slujbă de Paște.

„Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, (…) în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”, se arată în mesajul Arhiepiscopiei.

În același mesaj se mai spune că „sunt dorințe neîmplinite ale credincioșilor de a se împărtăși la Liturghia Învierii din noaptea de Paști și de a duce, la casele lor, Lumina Învierii, ca pe un drum simbolic al urcușului spre Înviere”.

Potrivit măsurilor luate pe perioada stării de alertă, bisericile pot organiza slujbe cu participarea credincioșilor în aer liber, iar cei care intră pentru rugăciune individuală și spovedanie trebuie să respecte o distanță de 2 metri față de ceilalți. De asemenea, măștile de protecție sunt obligatorii pentru cei care participă la slujbe.