RCA 2018. Cine va plăti mult mai puțin pentru asigurarea auto

RCA 2018 FOTO: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay.com
RCA 2018 FOTO: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay.com

De anul acesta se schimbă regulile pentru polițele de asigurare auto. RCA 2018 vine cu decontarea directă. Este vorba despre un serviciu prin care un păgubit își poate repara mașina pe propria asigurare. Banii pentru toate reparațiile vor fi recuperate de firma de asigurări de la asiguratorul șoferului declarat vinovat în urma accidentului.

Noua regulă RCA 2018 se aplică doar dacă sunt îndeplinite trei condiții, potrivit asiguratorilor auto din România. În primul rând, șoferul care își repară mașina cu propria asigurare nu trebuie să fie vinovat de accident. Apoi, în accident trebuie să fie implicate doar două mașini, ambele înmatriculate în România.

De asemenea, foarte important, trebuie să fie vorba doar de pagube materiale. O altă măsură foarte importantă în ceea ce privește RCA 2018 este faptul că se poate transfera cazierul bonus-malus la o altă mașină. Mai exact, șoferul care nu a produs accidente poate beneficia de o reducere importantă la încheierea poliției RCA 2018 pentru o altă mașină.

RCA 2018. Șoferii care conduc prudent vor plăti mai puțin

Foarte important, la încheierea poliței RCA 2018, șoferii care au condus prudent ar putea avea parte de o scădere a tarifului. Acest nou sistem va funcționa în plus față de sistemul bonus-malus. Astfel, firmele de asigurări vor avea posibilitatea să aplice reduceri sau majorări în funcție de profilul șoferului, nu numai al mașinii.

Aceste modificări pentru RCA 2018 au fost introduse în noile norme de aplicare, iar măsurile vor deveni funcționale după ce Biroul Asiguratorilor Auto va crea un sistem de centralizare a tuturor informațiilor legate de istoricul șoferilor.

RCA 2018. Șoferii care produc cele mai multe accidente

Un raport realizat de compania de consultanță Milliman, pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată că șoferii care produc cele mai mari daune în România sunt tineri, sub 25 de ani, care conduc mașini puternice, de peste 2.500 cmc.

Studiul mai arată că valoarea daunei crește proporțional cu capacitatea cilindrică a automobilului. De exemplu, la autoturismele cu un motor de sub 1.200 cmc, frecvența este de 3,8%, iar dauna medie de 5.283 de lei, în timp ce la cele cu motorizări de peste 2.500 cmc, frecvența daunei este de 7,91%, iar paguba medie crește până la 8.511 lei.