Războiul din Iran se amână. Donald Trump: ”Nu vrem să folosim rachetele noastre mari, puternice, precise, letale și rapide”

Donald Trump. Foto: YouTube

Într-un discurs adresat națiunii aseară, președintele Donald Trump a renunțat la amenințări și a făcut apel la calm și reținere în ceea ce privește conflictul cu Republica Islamică Iran.

”Iranul pare să dea înapoi, ceea ce e un lucru bun pentru toate părțile și un lucru foarte bun pentru lumea întreagă”, a spus Trump într-un discurs televizat.

”Nicio viață americană sau irakiană nu a fost pierdută în atacul cu rachete de ieri, pentru că au fost luate precauțiile necesare și avem un sistem de avertizare care a funcționat foarte bine”, a mai spus președintele Statelor Unite ale Americii.

Discursul lui Trump a fost unul mult mai sobru decât mesajele belicoase postate pe Twitter, în care vorbea de ținte importante pentru Iran ce vor fi lovite rapid și puternic dacă iranienii vor încerca să îl răzbune pe generalul Soleimani, ucis de o dronă americană la începutul anului.

Chiar și așa, Donald Trump a cerut înăsprirea sancțiunilor față de Iran, cu toate că sancțiunile actuale sunt deosebite de aspre, țara fiind practic într-o blocadă economică de mai multe decenii.

Iranienii au jurat în continuare răzbunare, însă tragediile de ieri – prăbușirea unui avion de linie și busculada de la înmormântarea generalului Soleimani – par să fi fost motive suplimentare de reținere pentru ambele părți.

”Rachetele noastre sunt mari, puternice, precise, letale și rapide. Avem în construcție multe rachete hipersonice. Cu toate că avem aceste echipamente militare grozave nu înseamnă și că trebuie să le folosim. Noi nu vrem să le folosim”, a mai citit Trump de pe un teleprompter.

Donald Trump caută să fie reales în funcția de președinte al SUA în noiembrie 2020.