Războiul cu poluarea. Un mare oraș european interzice mașinile vechi pe străzi

FOTO: Pexels/Pixbay.com
FOTO: Pexels/Pixbay.com

Autoritățile din Paris anunță o reglementare prin care mașinile mai vechi de 20 de ani vor fi interzise pe străzi de luni până vineri. Potrivit unei statistici, această regulă va afecta aproximativ 500.000 de automobile, adică 10% dintre mașinile care circulă în prezent în capitala Franței.

Cei care încalcă regula vor primi amenzi care încep de la 35 de euro. Vor fi exceptate de la această regulă mașinile clasice , care au peste 30 de ani. Însă Parisul pregătește un sistem și mai dur pentru următorii ani. Potrivit The Independent, restricțiile vor ajunge până acolo încât în 2020 nu va mai circula prin centrul Parisului nicio mașină mai veche de 9 ani.

La începutul acestui an, Parisul a decis, tot din cauza poluării, să interzică o dată pe lună circulația pe celebrul bulevard Champs-Elysees.

Potrivit unui studiu prezentat de reprezentanții sistemului de sănătate francez, aerul poluat din cauza emisiilor de gaze ale mașinilor provoacă moartea a 48.000 de oameni în Franța și 3,7 milioane în întreaga lume. Un raport al Senatului francez arată că poluare provoacă bugetului țării o pagubă anuală de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Reguli stricte în ceea ce privește circulația mașinilor și reducerea poluării se pregătesc și în alte țări europene. Helsinki, capitala Finlandei, are în plan să elimine nevoia de a folosi mașina personală până în 2025. Scopul este de a construi un sistem de transport public atât de eficient și de ieftin, încât oamenii să nu mai apeleze la mașinile lor.

De asemenea, la propunerea partidului PvdA, Camera inferioară din parlamentul olandez a luat decizia ca din 2025 să fie interzise mașinile pe benzină sau diesel și să se vândă doar cele electrice în țara lalelelor. Aceeași regulă și din același an se pregătește și în Norvegia. De altfel, această țară are cel mai mare procent de mașini electrice care circulă pe străzi.

Între timp, în România, semnalele sunt exact pe dos, cel puțin în București. Noul primar Gabriela Firea a decis să anuleze un eveniment de pe bulevardul Kiseleff, care-și propunea, în fiecare sfârșit de săptămână, să oprească traficul de mașini pentru a promova sportul. De asemenea, aceasta a mai anunțat că, în viitorul apropiat, nu se vor mai organiza concerte în Piața Constituției. Ambele decizii au ca scop încurajarea traficului.

România, pregătiri pentru mașina electrică. Câte puncte de încărcare vor fi înființate

Povestea bucătarului de pe stradă care a intrat în ghidul Michelin