„Mercenarii de pe râu”. Război pe „balta cu pește” între români și italieni

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Ziarele din Italia, precum ilgiorno.it, vorbesc despre un scandal iscat de braconieri români, care pescuiesc ilegal și păgubesc ecosistemul. Jurnaliștii italieni i-au supranumit „pirații din delta fluviului Pad” sau „mercenarii de pe râu”.

Autoritățile au recunoscut faptul că au scăpat situația de sub control și că pescuitul ilegal este controlat de mafie. De partea cealaltă, pescarii români care își desfășoară activitatea pe Pad, cel mai lung curs de apă din peninsulă, spun că au acte și că nu fac nimic ilegal.

Delta fluviului Pad străbate Lombardia de la vest la est, iar canalele sunt pline cu pește. Este vorba de aproximativ 4.000 de canale unde se poate pescui. Autoritățile spun că ar fi în jur de 400 de braconieri români, însă nu se știe nici cât de mare este numărul celor care pescuiesc legal. Bandele care controlează Delta Padului sunt foarte dure, iar cei care au fost martori nu vorbesc decât sub protecția anonimatului.

Potrivit pescarilor sportivi, braconierii folosesc curentul pentru a prinde mai mult pește. Mai exact, dau impulsuri de curent în apă, peștele iese la suprafață și e împins în plase. Însă, prin această metodă primitivă braconierii curentează toate vietățile din apă, iar unele au de suferit.

Braconajul se face noaptea. Autoritățile italiene spun că tone de pește se scot după lăsarea întunericului. Spre dimineață, până să răsară soarele, toți cei care pescuiesc ilegal se fac nevăzuți.

Politicieni, pescari sportivi, inclusiv români care trăiesc în această zonă , au început o campanie prin care doresc să limiteze efectele catastrofei ecologice. S-au făcut chiar și patrule care străbat zeci de kilometri pentru a-i prinde pe braconieri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.