Război în declarații între Cioloș și Tăriceanu

FOTO: Pagina personală de Facebook a lui Dacian Cioloș
FOTO: Pagina personală de Facebook a lui Dacian Cioloș

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat pe 2 mai că propunerea Comisiei Europene de „restrângere a accesului la fondurile europene” pentru țările membre care încalcă statul de drept este controversată în cadrul Uniunii.

De asemenea, a mai precizat despre CE că „este un instrument care ne ajută să ne armonizăm punctele de vedere, dar nu este cel de la care trebuie să luăm obligatoriu lumină în orice privinţă”.

Replica pentru liderul ALDE a venit de la Dacian Cioloș, care i-a cerut lui Tăriceanu să precizeze de „unde să luăm lumină”, dacă nu e obligatoriu să fie de la Bruxelles.

„Iritat de propunerea Comisiei Europene, care vrea să condiţioneze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, domnul Tăriceanu, al doilea om în stat, spune că nu e obligatoriu să luăm lumină de la Bruxelles.

În 1945, proaspăt întors de la Moscova, într-o pornire de oportunism politic, Mihail Sadoveanu organiza la Sala Dalles din Bucureşti o conferinţă cu titlul: „Lumina vine de la Răsărit”. Dumneavoastră, domnule Tăriceanu, de unde propuneţi să luăm lumină? Vă deranjează preocuparea pentru respectarea statului de drept?”, a scris Cioloş pe pagina sa de Facebook.

A venit și replica liderului ALDE, care spune că românii nu trebuie „să ia lumină de la nimeni”.

„Dacian Cioloş mă întreba retoric: „de unde propuneţi să luăm lumină?”, dovedind că, din păcate, nu a depăşit încă mentalitatea celor care vorbeau despre „licuricii”… mari şi mici. Răspunsul este simplu: de la nimeni, ci ar trebui să înţelegem care este interesul legitim al României şi cum să îl urmăm cu demnitate şi curaj.

Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă preşedintele Emmanuel Macron sau cancelarul Angela Merkel ar gândi în aceiaşi termeni „de la cine luăm lumina”. Nu au făcut-o şi de aceea Franţa sau Germania au anunţat recent îngrijorările pe care le au referitor la decizia anunţată de preşedintele Trump în problema Iranului”, a afirmat vineri Tăriceanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.