Reprezentanții platformei de socializare chinezești TikTok au transmis autorităților române un răspuns oficial miercuri seara cu privire la acuzațiile de influențe străine în procesul electoral din turul 1 al alegerilor prezidențiale din România. Răspunsul a fost publicat de site-ul paginademedia.ro.
Din septembrie şi până la luni, 25 noiembrie, TikTok a eliminat de pe platformă peste 66.000 de conturi false, 7 milioane de like-uri false şi 10 milioane de urmăritori falşi (este vorba despre postări și interacțiuni în limba română). TikTok nu a menționat dacă este vorba despre conținut electoral sau politic. Reproducem, mai jos, întregul răspuns al TikTok (tradus în română):
Despre operațiunile ascunse de influențare și interferența străină:
Suntem foarte vigilenți în privința actorilor care încearcă să folosească comportamente înșelătoare pentru a încerca să influențeze procesele civice și lucrăm activ pentru a identifica și elimina operațiunile ascunse de influențare și raportăm în mod transparent aceste eforturi în fiecare lună.
Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operațiuni ascunse de influențare pe platforma noastră în ultimele câteva săptămâni în legătură cu alegerile prezidențiale aflate în desfășurare în România și nici vreo dovadă de influență străină. În raportul nostru din septembrie, am dezvăluit că am eliminat o rețea care viza un public român, deși a fost separată și nu a jucat niciun rol în creșterea campaniei lui Georgescu.
Regulile comunității noastre interzic promovarea politică plătită, publicitatea politică și strângerea de fonduri de către politicieni și partide politice sau campaniile plătite cu influenceri și eliminăm conturile care încalcă regulile. Politica noastră privind anunțurile politice include atât anunțurile tradiționale plătite, cât și creatorii care primesc compensații pentru a sprijini sau a se opune unui candidat la o funcție.
De asemenea, eliminăm conținutul care constituie publicitate nemarcată, pe baza solicitărilor bazate pe dovezi sau pe informații credibile obținute de autoritățile de reglementare competente. Nu am primit o astfel de solicitare până în prezent. Contul lui Călin Georgescu este supus reglementărilor de cont GPPPA, aceleași care se aplică tuturor candidaților de la aceste alegeri.
Pe TikTok, protejăm integritatea alegerilor prin prevenirea răspândirii conținutului dăunător, eliminând informațiile greșite în parteneriat cu verificatorul nostru local de informații (fact-checker) – LeadStories și conectând comunitatea noastră cu informații cu autoritate și colaborând cu experți.
Ca parte a acestor eforturi, am lansat în mod proactiv un Centru Electoral în aplicație în România în noiembrie, în parteneriat cu Comisia Electorală, care aduce informații de încredere despre alegeri. De asemenea, am lansat o campanie de alfabetizare digitală cu un ONG local de încredere – Funky Citizens, pentru a oferi comunității românești informații credibile despre cum să recunoască dezinformarea.
Despre prevenirea comportamentului neautentic
Le permitem utilizatorilor TikTok să-și exprime opiniile politice și sprijinul pentru candidații politici și o fac frecvent în alegerile din întreaga lume. Cu toate acestea, detectăm și întrerupem în mod proactiv orice încercare care ar putea dăuna integrității platformei, fie prin răspândirea de informații greșite, manipularea discursului public sau implicarea în comportamente înșelătoare. Utilizând tehnologia avansată și colaborând cu experți, rămânem angajați să creăm un mediu de încredere pentru comunitatea noastră.
Ca atare, între septembrie și această zi de luni (25 noiembrie – n.r.) am eliminat:
peste 66.000 de conturi false
peste 7.000.000 de aprecieri false
peste 10.000.000 de urmăritori falși
De asemenea, am împiedicat 40.000.000 de aprecieri false și am blocat crearea a peste 216.000 de conturi spam. Nu am găsit nicio dovadă care să confirme afirmația cu privire la cele 5.000 de conturi false (s-a vorbit despre 5.000 de conturi false implicate în procesul electoral – n.r.), dar investigăm voluntar acest lucru.
Despre acuzațiile că un grup a conspirat în afara platformei și că aceste eforturi au dus la eforturi coordonate pe platformă?
La ora actuală nu avem nicio dovadă că a avut loc o campanie coordonată pe platforma noastră. Am primit până în prezent trei solicitări oficiale de la autoritățile române, toate au fost abordate în timp util. O plângere din 21 noiembrie a semnalat o serie de videoclipuri care ar fi încălcat o lege care impune candidaților/campaniilor să includă un identificator în materialele electorale pentru a ajuta organele electorale să urmărească cheltuielile electorale. Am luat măsuri în 24 de ore, mai rapid decât cerea legea.
În special, o analiză a altor platforme (X, IG, FB și YT) a arătat că nici un videoclip de acolo nu conținea identificatorul. Rămânem deschiși să colaborăm cu toate autoritățile relevante atât la nivel european, cât și la nivel local.
Foto: nikuga / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: