Răspuns DNA: O parte din dezvăluirile Rise Project sunt investigate din 2016

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Aspecte din conținutul investigației pe care au făcut-o jurnaliștii de la Rise Project fac obiectul unui dosar penal care se află pe rolul DNA. Potrivit instituției, procurorii au început o investigație în rem (n.r. față de fapte, nu de perosane).

„O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției.

După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, precizează DNA, printr-un comunicat de presă.

Anunțul vine la scurt timp după ce Rise Project a publicat o notă care ar aparține serviciului secret al MAI, din 2011. Din această notă ar reieși o „rețea infracțională compusă din persoane de decizie în județ (n.r. Teleorman)” prin care Liviu Dragnea ar frauda fonduri europene și guvernamentale, arată jurnaliștii Rise Project. Ancheta Rise Project o puteți citi – AICI

Reprezentanții DGPI au transmis, aseară, printr-un comunicat de presă, că documentul prezentat de Rise Project nu i-ar aparține, dar spune că „potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenți”.

Astăzi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că „dacă raportul este real, faptele ar fi de competența DNA”. „Nu vă pot preciza dacă acest document este real sau nu”, a mai spus procurorul Augustin Lazăr.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.