RAR ar putea interzice circulația unor mașini tot mai prezente pe străzile din România

FOTO: Nina Jean/Flickr
FOTO: Nina Jean/Flickr

Conducerea Registrului Auto Român (RAR) se gândește să interzică circulația mașinilor cu volan pe dreapta. Deocamdată, statutul de membru al Uniunii Europene pe care îl are Marea Britanie, unde circulă astfel de mașini, nu permite acest lucru.

Autoritățile de profil din România au în vedere acest plan în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE. Reprezentanții RAR nu au precizat nimic și despre ce s-ar putea întâmpla cu mașinile care vin din Malta, țara UE în care mașinile au volan pe dreapta.

„În prezent, Marea Britanie este membră UE, nu avem voie să impunem restricţii, guvernul polonez a impus anumite reguli şi s-a trezit cu o procedură de infrigiment. În România sunt aproximativ 20.000 de maşini cu volan pe dreapta. După ce Marea Britanie va ieşi din UE, se poate discuta de impunerea unor restricţii”, spune șeful Registriului Auto Român într-un interviu acordat Capital.

Anul trecut a apărut și un proiect de lege prin care România să devină mai strictă în ceea ce privește conducerea mașinilor cu volan pe dreapta.

Conform statisticilor prezentate de Parteneriatul Român de Siguranță Rutieră, peste 90% din conducătorii auto care au fost implicaţi în accidente rutiere conducând maşini cu volanul pe dreapta au fost vinovaţi de producerea acestora.

„Având în vedere Proiectul de lege care se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, Parteneriatul Român de Siguranţă Rutieră- GRSP România, ca asociaţie de drept privat, independentă, nelucrativă, apolitică şi neguvernamentală care promovează şi contribuie la creşterea gradului de siguranţă rutieră a tuturor participanţilor la trafic, consideră că este necesar: ca şoferii autovehiculelor cu volanul pe partea dreapta să facă cursuri suplimentare de conducere auto pentru recalibrarea stereotipurilor formate conform noilor condiţii în care se află la postul de conducere cu volanul pe dreapta; ca autovehiculul, indiferent din ce categorie face parte dacă are volanul pe partea dreaptă să fie dotat cu un sistem corespunzător de oglinzi care să asigure vizibilitatea optimă în partea stânga faţă a acestuia”, a transmis președintele GRSP, Radu Dinescu.

FOTO: Nina Jean/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.