Raportul MCV pentru România: ”Lupta anticorupție a scăzut dramatic”

Foto: pixel2013 / Pixabay

Raportul Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) este unul dintre cele mai critice din ultimii ani.

Potrivit HotNews, experții europeni notează că lupta anticorupție a scăzut foarte mult în intensitate, activitatea DNA cunoscând o descreștere semnificativă.

Raportul MCV pentru Bulgaria, în schimb, este unul mult mai blând, în timp ce mare parte din recomandările Comisiei din ultimul raport MCV nu au fost îndeplinite de către autoritățile de la București.

Raportul MCV pentru România critică starea Justiției de la București

Printre instituțiile din România foarte criticate de noul raport ar fi, potrivit sursei citate, Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară, dar și Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție.

În raportul MCV pentru România se mai arată, potrivit surselor citate, că nu există o procedură astfel încât numirile la parchete să fie făcute fără implicarea factorului politic, neavansându-se nicio soluție. Aici se menționează că funcțiile de la vârful parchetelor sunt ocupate de interimari.

A fost observată și o descreștere semnificativă a activității Direcției Naționale Anticorupție.

Raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare ar urma să fie aprobat astăzi în Colegiul Comisarilor, după care va fi publicat.

8 recomandări pentru România din ultimul raport MCV

  • Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.
  • Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).
  • Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie.
  • Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.
  • Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.
  • Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.
  • Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală.
  • Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.