Raportul MCV e devastator: Europa cere blocarea reformei Justiției făcută de PSD și ALDE în România!

Klaus Iohannis (dreapta) și Tudorel Toader. Foto: Observator.tv

Chiar dacă România a implementat unele din cele 12 recomandări făcute de Comisia Europeană în ianuarie 2017, pentru a respecta condițiile impuse de MCV, evenimentele recente au dat peste cap progresul și aruncă dubiu asupra evaluării pozitive de la începutul anului trecut.

Printre cele mai mari probleme ale României se leagă de reforma judicară și de combaterea corupției la nivel înalt.

Cu toate că mulți politicieni de la București și-ar fi dorit ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, se pare că România va fi mai sta o vreme sub lupa europenilor.

Rezoluția a fost adoptată cu 473 de voturi pentru și 151 împotrivă în Parlamentul European.

Comisia Europeană a făcut alte opt recomandări în domeniul Justiției pentru România. Iată ce vor liderii europeni să se întâmple în țara noastră.

1. Legile Justiției

  • Suspendarea imediată a implementării legilor Justiției și a Ordonanțelor de Urgență pe această temă.
  • Revizuirea acestor legi după ce se vor lua în calcul recomandările raportului MCV și a Comisiei de la Veneția.

2. Numirile și demiterile din sistemul juridic

  • Suspendarea imediată a procedurilor de numire și demitere a procurorilor cu experiență.
  • Relansarea procesului de numire a procurorului șef al DNA pentru a oferi postul unui procuror cu experiență în anchetarea corupției și un mandat clar pentru continuarea investigațiilor profesioniste, independente și non-partizane ale cazurilor de corupție.
  • Consiliul Superior al Magistraturii va numi imediat o echipă interimară pentru conducerea Inspecției Judiciare, iar în trei luni va numi, prin concurs, o nouă echipă de management a Inspecției.
  • Respectarea opiniilor negative ale CSM în ceea ce privește numirile și demiterile procurorilor din funcții de conducere până un nou cadru legislativ va intra în vigoare în concordanță cu recomandările MCV din ianuarie 2017.

3. Codurile penale

  • Înghețarea schimbărilor făcute Codului Penal și Codului de Procedură Penală.
  • Redeschiderea revizuirii Codurilor penale doar după ce vor fi luate în calcul compatibilitatea schimbărilor cu legea europeană și cu instrumentele de luptă anti-corupție internațională, dar și a recomendărilor MCV și ale Comisiei de la Veneția.

Comisia Europeană a anunțat că va urmări atent situația din sistemul juridic din România în perioada următoare.