Raport oficial: O nouă tragedie în spitalele din România, posibilă în orice moment

FOTO: Captură video Facebook/Ziar Piatra Neamț
FOTO: Captură video Facebook/Ziar Piatra Neamț

Starea secțiilor de terapie intensivă din spitalele din România, extrem de solicitate în această perioadă, este una precară, iar o nouă tragedie, precum cele de la Piatra Neamț și de la Institutul Matei Balș din București, se poate repeta oricând.

În aproape trei sferturi dintre secțiile verificate de Inspecția Sanitară de Stat nu funcționează sistemul de ventilație mecanică a aerului. Igienizarea nu poate fi făcută, astfel, corespunzător.

În cele 488 de unități sanitare verificate, inspectorii au descoperit peste patru mii de încălcări ale legislației privind securitatea la incendiu.

În multe spitale nu există instalații care să dea alarma în caz de incendiu, iar hidranții interiori sau exteriori de incendiu, iar condițiile de evacuare în cazuri de urgență sunt, de asemenea, deficitare.

Mai mult, reparațiile se fac foarte greu. Din cele peste 1.900 de nereguli constatate în secţiile ATI la finalul anului trecut, doar 138 au fost soluţionate.

86% dintre unităţile verificate nu au apărat EKG portabil 60% dintre ele nu pot asigura o monitorizare corectă a presiunii intracraniene în urma unui traumatism cerebral, potrivit raportului citat de Știrile PROTV.

În mai mult de jumătate dintre secțiile ATI din România nu se asigură distanța corespunzătoare între paturi.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.