Raport din 2017 la Spitalul Săpoca: „Pacienții declară că sunt bătuți, împinși și legați”

FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com
FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com

Experții Centrului de Resurse Juridice, o organizație non-guvernamentală, specializată în probleme de respectarea drepturilor omului, egalității de șanse și accesului liber la un act de justiție echitabil, au realizat un raport în 2017 la Spitalul Săpoca.

Potrivit raportului, pacienții le-au povestit experților că erau ținuți legați de pat și uneori bătuți de supraveghetori sau infirmieri, la ordinul medicilor psihiatri, atunci când izolatorul nu era liber.

„Pe parcursul vizitei am fost abordați de câțiva pacienți care au reclamat legări, agresiuni fizice, lipsa accesului la haine groase iarna, altele. La data vizitei nu am avut acces la documente și persoane astfel încât să efectuăm o analiză precisă a acestor reclamații. Discuțiile cu diferite persoane (angajați și pacienți) confirmă anumite situații de agresiune personal-pacient (au existat comisii de disciplină și situații de desfacere a contractelor de muncă). La o discuție cu 3 pacienți, aceștia povestesc despre bătăile pe care le primesc de la supraveghetori/ infirmieri. Pacienții declară că sunt bătuți (”cu mătura, cu ce nimeresc”), împinși și legați de pat, legarea fiind o măsură dispusă de medicii psihiatri, în special dacă nu mai sunt locuri la izolator.

De asemenea, relatează că infirmierele fură mâncare de la cantină. Întrebați dacă au spus cuiva că sunt bătuți, pacienții afirmă că nimeni nu ia nicio măsură, le este teamă de medici, pentru că îi leagă.

Un alt aspect grav care a reieșit din discuția cu unul dintre angajații spitalului și este legat de situația unei paciente bolnavă de cancer în stadiu terminal. Pentru că aparținătorii nu s-au preocupat de situația acesteia iar persoana locuia în spital, medicii unității au considerat că este oportună măsura de a-i solicita pacientei o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că nu dorește să facă analize amănunțite. Astfel, medicii considerau că spitalul s-a degrevat de obligația de a face cercetări amănunțite privind starea acesteia”, se arată în raportul Centrului de Resurse Juridice.

De asemenea, raportul mai prezintă și situația unuia dintre pacienți care stătea de trei luni izolat pentru că spărsese geamurile vitrinei magazinului din curtea spitalului.

„Declară că a spart multe geamuri în spital, vreo 11, 12. De aceea nu crede că va ieși curând de la izolare. A avut halucinații (”vedenii”).

De 3 luni domnul C.P. își petrece timpul într-un salon de aproximativ 12-15 mp, fără noptieră, cu un pat și o fereastră situată dincolo de nivelul ochilor, sus, spre tavan. Salonul este mai degrabă întunecat. (…). Nu prea are cu cine să vorbească pentru că este la izolare. Îi este greu, dar ce să facă”, mai scrie în raportul Centrului de Resurse Juridice.

Întregul raport poate fi studiat – AICI

FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.