râpa roșie județul alba sebeș
Foto: Andreea Dogar / GreatNews

Aproape de Sebeș, chiar în nordul orașului, se află un loc nu foarte cunoscut din România, și destul de puțin frecventat de către turiști, însă foarte pitoresc. Cu coloanele sale maroniu-roșiatice care par că se scurg de pe versant, Râpa Roșie din județul Alba seamănă izbitor cu munții modelați de natură în Cappadocia, Turcia.

În ciuda asemănării, cele două formațiuni geologice s-au format – până la un anumit punct – diferit. Cappadocia s-a format în urmat erupțiilor vulcanice de acum zeci de milioane de ani, care au acoperit regiunea cu lavă și cenușă vulcanică. Ulterior, acestea s-au întărit și au fost, cu timpul, erodate de ploi, vânt și inundații, dând naștere formelor bizare de astăzi din centrul Turciei.

râpa roșie județul alba sebeș
Foto: Andreea Dogar / GreatNews

La Râpa Roșie, în schimb, deși se regăsesc aceleași forme – coloane, turnuri și piramide care par să stea unele în capul celorlalte – ele nu au o origine vulcanică. Nașterea lor a fost una mult mai cuminte și mai liniștită. În loc de bazalt și tuf vulcanic (cenușă), Râpa Roșie este formată din argilă și gresie, roci sedimentare care au fost în trecut erodate de ploaie și de torenți, și care continuă să se descompună, treptat, în nisipuri. Practic, șuvoaiele care au șiroit peste versant, săpând ravene adânci în colină, sunt responsabile de asemănarea cu Cappadocia.

râpa roșie județul alba sebeș
Foto: Andreea Dogar / GreatNews

Desemnată arie protejată de interes național (monument al naturii de categoria III IUCN), râpa se află la 4 kilometri de orașul Sebeș și se întinde pe circa 10 hectare. Râpa este vizibilă de la distanță, chiar și din Sebeș, deoarece versantul erodat are cam 800 de metri lungime, iar înățimea dealului ajunge la peste 100 de metri.

râpa roșie județul alba sebeș
Foto: Andreea Dogar / GreatNews

Unii călători aseamănă Râpa Roșie cu o orgă uriașă și, într-adevăr, asemănarea este evidentă. Foarte interesant este că, dincolo de cutele decupate de apă în versant ca un chef atent care a tăiat un tort în felii mai mici sau mai mari, la Râpa Roșie se pot vedea cu ochiul liber și straturile de rocă de culori diferite ce s-au așezat unele peste altele: roșiatice, bej, maro sau gri.

râpa roșie județul alba sebeș
Foto: Andreea Dogar / GreatNews

Drumul de acces până la Râpa Roșie nu este asfaltat. Este doar un drum de pământ, dar dacă nu a plouat și nu este noroi în zonă, poate fi parcurs fără probleme de mașini.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.