Încă un fals medic descoperit de presă. Lucrează de 10 ani într-un mare spital de stat

raluca daniela bîrsan
Raluca Daniela Bîrsan (dreapta), alături de o colegă din spital. Fotografia a fost postată pe Facebook în decembrie 2016, alături de descrierea „Ne pregătim să operăm”. Foto: Libertatea

Ziarul „Libertatea” a descoperit încă un fals medic, de această dată într-un spital public din România.

În vârstă de 30 de ani, Raluca Daniela Bîrsan și-a inventat o diplomă de medic și lucrează de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov, scriu jurnaliștii de investigație.

Raluca Daniela Bîrsan are un contract de „voluntar cu activitate medicală” la Spitalul Judeţean Ilfov, iar pe Facebook se prezintă ca medic rezident de obstetrică-ginecologie. Potrivit ziarului, bolnavii şi ceilalţi medici o ştiau drept rezidentă.

Rugată să spună ce studii medicale are, Raluca Daniela Bîrsan a spus că a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” în 2013 şi a pus la dispoziţia ziarului o diplomă cu numele său, diplomă care se află şi în dosarul depus de ea la Spitalul Județean Ilfov.

Însă Universitatea de Medicină şi Farmacie a căutat-o după CNP pe Raluca Daniela Bîrsan în baza de date a absolvenţilor și nu a găsit-o.

„Nu este absolventa noastră, iar diploma arată ca un fals, după mai multe repere!”, a afirmat Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultăţii de Medicină de la UMF Carol Davila.

Confruntată, Raluca Daniela Bîrsan a spus că ea nu a profesat, și că nu a făcut nimic altceva decât să observe, ca voluntar, și să scrie rețete după dictare.

Însă „Libertatea” a prezentat o filmare în care Bîrsan este prezentă în blocul operator ginecologic, când coase o pacientă.

„Doar am servit instrumentarul şi pensele”, și-a explicat Raluca Daniela Bîrsan prezența în blocul operator.

După ce ziarul a pus întrebări Spitalului Ilfov, managerul Arghir Vasile Ciobotaru a spus că responsabilitatea este a șefului de secție de obstetrică-ginecologie.

Ce spune Colegiul Medicilor

Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor, a declarat pentru postul de televiziune Digi24 că Raluca Daniela Bîrsan nu figurează în baza de date a Colegiului Medicilor. El a mai spus că, nu numai ca medic, ci și ca voluntar, femeia trebuia să fie înregistrată la Colegiul Medicilor.

„În cursul dimineții de astăzi s-au făcut verificări în baza de date a Colegiului Medicilor din România și nu figurează în baza noastră de date. Și dacă ar fi fost voluntar, trebuia să aibă o înregistrare la Colegiul Medicilor și trebuia cu acea înregistrare să meargă la spital pentru a face un contract de voluntariat. E o formă legală în care unul își declară dorința de a deveni voluntar. Spitalul, secția, spune aș avea nevoie de el aici și atunci faci un document cu conducerea spitalului în care pune diploma, certificatul profesional de calificare și înregistrarea de la Colegiul Medicilor cu plata asigurării de malpraxis.”

Ce spune directorul spitalului

Într-o conferință de presă susținută marți, la ora prânzului, managerul Spitalului Județean Ilfov a declarat că Raluca Daniela Bîrsan este un medic voluntar al spitalului care are un contract de voluntariat ce se încheie pe perioade de câte un an de zile.

Actualul ei contract ar urma să expire în luna martie.

Legat de filmul prezentat de „Libertatea”, care o surprinde pe Raluca Daniela Bîrsan în blocul operator, managerul a afirmat „eu am văzut în acel filmuleț o pensă ridicată, atât”.

Directorul spitalului a mai spus că a demarat o anchetă pentru a vedea dacă diploma prezentată de Bîrsan este falsă sau nu, precum și o anchetă internă care să stabilească ce a făcut femeia cu exactitate în spital.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.