Raiul polițiștilor. Satul din România fără furturi sau scandaluri

Eibentál FOTO: Brakava/Wikimedia Commons
Eibentál FOTO: Brakava/Wikimedia Commons

Un sat din România a ajuns cunoscut în Europa, după ce o echipă de jurnaliști de la Euronews l-au vizitat interesați de faima pe care o are. Satului Eibenthal, din județul Mehedinți, i s-a dus vestea că nu are hoți. Săteni, cei mai mulți etnici cehi, spun că nici scandaluri nu sunt în localitatea lor.

În Eibenthal ușile nu sunt încuiate, nu sunt lacăte, iar oamenii nu-și ascund banii la saltea. Niciun om din sat nu-și amintește să fi furat vreodată ceva. Locuitorii își lasă bani și bilețele cu numărul de pâine pe care îl doresc în sacoșe agățate de poartă. La fiecare două zile, o mașină cu pâine vine, le umple sacoșele, le lasă restul, iar oamenii le iau mai târziu, relatează euronews.com.

„Eibenthal este un sat de etnie cehă, nu ne furăm căciula unii la alţii şi acest obicei îl avem din 1996. Aprovizionarea cu pâine se face din comuna Sviniţa de la aproximativ 20 de kilometri, se distribuie de trei ori pe săptămâni, marţi, joi şi sâmbătă. Oamenii pun banii în plasă, nu aşteaptă să vină maşina, când vine şoferul îi pune pâinea şi omul şi-o ia când poate.

Ei au găsit această metodă de a pune plasele agăţate pe stâlpi, din cauza faptului că maşina cu pâine vine când ei nu sunt acasă. Nu s-au plâns niciodată că li s-a furat ceva”, a declarat primarul Victor Doscocil, edilul comunei Dubova, de care aparține satul, pentru adevarul.ro.

Preotul satului, Vaclav Masek, a povestit pentru jurnaliștii de la Adevărul că și garajul casei sale este mereu deschis, dar nu a fost vreodată călcat de hoţi: „Aici în sat nu se fură, eu am garajul deschis tot timpul şi am diferite lucruri acolo, nu mi s-a furat nimic. În primul rând Eibenthal este cel mai civilizat dintre toate satele cehe”.

Satul numără în jur de 300 de suflete. Eibenthal s-a înființat în 1827 în timpul unui val de colonizare a zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, din rațiuni militare. Cei mai mulți coloniști au venit din Plzen.

Aceștia se ocupau cu exploatarea lemnului și cu mineritul. După Revoluția din 1989 a început o migrare a tinerilor spre orașe și în Cehia, ceea ce a dus la o îmbătrânire rapidă a populației din acest sat.

FOTO: Brakava/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.