Rafila: „Vom reveni la normal” și „nu va mai fi nevoie de starea de alertă”

alexandru rafila
Sursa: gov.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la postul de televiziune TVR că, în opinia sa, până la sfârșitul lunii martie vom reveni la normal și nu va mai fi nevoie de starea de alertă.

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”, a spus Rafila în cadrul emisiunii „Tema Zilei” de la postul public de televiziune.

„Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată”, a completat el.

Totuși, ministrul a afirmat că nimeni nu poate face promisiuni deoarece câteodată „modul în care evoluează un agent patogen este imprevizibil.”

„Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care începând cu această primăvară putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă, încât fiecare să știe ce are de făcut. (…) Toți reprezentanții diverselor sectoare economice sunt conștienți că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei și, bineînțeles, populația”, a declarat Alexandru Rafila.

„Dacă va mai fi nevoie de anumite măsuri, cum ar fi utilizarea măștii în spații închise, un lucru foarte simplu, păstrarea distanței un anumit timp, cred că toată lumea poate să să gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne reîntoarcem la normal. Dar faptul că discutăm în acest moment de o situație care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, nu știu, peste două luni de zile, cred că este un element și psihologic, care va determina lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, și să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate. Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor și trebuie să lucrăm pentru asta”, a mai spus el.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.