Rafila: „Sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziția de ministru al Sănătății”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea în continuare preluarea coordonării sistemului medical de urgență (SMURD, serviciile de ambulanță, unitățile și compartimentele de primiri urgențe ale spitalelor) de la Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Ideea ca aceste servicii să fie trecute la Ministerul Sănătății au fost prezentată de Rafila în urmă cu trei săptămâni. Arafat s-a împotrivit.

„Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, a declarat Rafila la România TV.

Ministerul de Interne a publicat în dezbatere publică un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei. Proiectul prevede, printre altele, că asistenţa medicală de urgenţă rămâne sub coordonarea Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat.

Ministrul Sănătății a declarat că nu a fost informat despre acest proiect, iar instituția pe care o conduce nu este pe lista avizatorilor.

Rafila susţine că opoziţia sa nu are legătură cu persoana medicului Raed Arafat, ci cu activitatea medicală, care este finanţată de către Ministerul Sănătăţii.

„Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI, eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă (…) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la România TV.

Potrivit ministrului, scoaterea Ministerului Sănătăţii de pe lista avizatorilor ”arată că a fost o chestiune deliberată, nu a fost o chestiune întâmplătoare”.

„Una este să coordonezi asistenţa medicală de urgenţă integrat într-o situaţie de urgenţă, de criză, de alertă şi altceva este de coordonat asistenţa medicală de urgenţă în condiţii de normalitate”, afirmă Alexandru Rafila.

În opinia ministrului Sănătății, asistenţa medicală de urgenţă este un întreg lanţ, dintre care asigurarea intervenţiei şi transportului, realizată în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii. În acest lanţ intervine SMURD, care realizează 9% dintre intervenţiile la nivel naţional şi care lucrează, uneori, afirmă ministrul, cu medici din UPU.

„Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, susține Alexandru Rafila.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.