Rafila: Nu cred că ne întoarcem la viața de dinainte mai devreme de jumătatea anului viitor

bistro
Foto: pixel2013 / pixabay.com

Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că nu crede că ne vom putea întoarce la viețile noastre obișnuite – așa cum erau ele înainte de pandemia de coronavirus – mai devreme de jumătatea anului viitor.

Rafila, care este membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a spus că va trebuie să ne obișnuim cu anumite măsuri precum purtarea măștilor de protecție și distanțarea socială, chiar și atunci când măsurile de izolare și de carantină aplicate în prezent se vor relaxa.

„Încet, încet, dacă deprindem aceste – că trebuie să devină o obișnuință – nu faptul că trebuie să stăm în casă, dar să devină o obișnuință distanțarea asta fizică, utilizarea măștii atunci când suntem într-un spațiu închis, spălatul de mâini – dacă lucrurile astea devin o obișnuință, atunci o să putem să intrăm într-un ritm, dacă vreți, care să nu ducă la exacerbări ale transmiterii, ci să putem să trecem încet la o activitate relativ normală în domeniul educațional, pentru că trebuie să înceapă și școlile, trebuie să începem și activitatea economică, pentru că altfel toate discuțiile despre capacitatea sistemului de sănătate nu mai sunt de actualitate pentru că sistemul de sănătate e susținut de componenta economică”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat cât timp va trebui să respectăm toate aceste reguli, expertul a răspuns „până în momentul în care apare un vaccin și se întrerupe lanțul transmiterii și practic boala poate fi învinsă”.

„Un tratament aduce mari speranțe în ceea ce privește cazurile grave și scăderea mortalității, în mod evident. Un vaccin contribuie decisiv la întreruperea transmiterii și la eliminarea bolii. Dacă ajungem la această imunizare a populației, 70-80% din populație să fie imunizată prin boală sau prin vaccinare, atunci o să putem să oprim transmiterea și să ne întoarcem la viața pe care am avut-o înainte, dar lucrul ăsta nu cred că se va întâmpla mai devreme de jumătatea anului viitor”, a completat el.

Foto: pixel2013 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.