Rafila explică de ce va crește procentul testelor pozitive la coronavirus

alexandru rafila
Foto: antena3.ro / greatnews.ro

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și totodată reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat într-un interviu oferit postului de televiziune Digi24 de ce, după perioada concediilor, procentul românilor depistați cu noul coronavirus va fi mai mare decât acum.

„Vor scădea testele la cerere și atunci o să crească procentul testelor pozitive pentru că pe măsură ce testele care se fac la solicitare dispar, practic vor rămâne testele doar pentru cei care se încadrează [în definiția de caz, adică au simptome, sunt contacți ai celor infectați etc – n.r.]”, a arătat Rafila.

La ora actuală, în jur de 40% din toate testele realizate într-o zi sunt făcute la cere. De pildă, sâmbătă, 5 septembrie, autoritățile au anunțat că în ultimele 24 de ore s-au realizat 13.081 de teste în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.299 la cerere. Prin urmare, testele la cerere au reprezentat 41% din total.

Începând din luna august, procentul de teste pozitive din totalul de teste realizat a variat între 5% și 12%.

O situație a evoluției acestui procent găsiți în graficul de mai jos:

Sursa: greatnews.ro

Alexandru Rafila a mai declarat că „dacă vom discuta despre o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare, această creștere va fi dublată și de creșterea numărului de teste”.

„Nu pentru că cineva crește sau scade numărul de teste artificial, ci pentru că ai mai multe persoane care se încadrează în definițiile care sunt furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică”, a comentat el.

În ceea ce privește virusul gripal, Alexandru Rafila a spus că România se regăsește într-o situație fericită: „Deocamdată nu circulă virusul gripal. Vă spun, mi se pare extraordinar. Nu există informații ca virusurile gripale, în acest moment, să fi avut o circulație așa de redusă ca în acest an”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.