Rafila, despre un nou lockdown în România: „Are eficiență și lucrul ăsta, s-a văzut foarte bine în primăvară”

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că un lockdown în România ar putea stabiliza situația epidemiologică, însă e o decizie greu de luat având în vedere că va afecta viața socială și pe cea economică.

„Are eficiență și lucrul ăsta (n.r. lockdown) s-a văzut foarte bine în primăvară, chiar și în țările care au avut probleme foarte serioase. Italia, Spania, chiar și Franța au reușit să controleze evoluția catastrofală a epidemiei doar prin măsuri de închidere.

Avem și exemplul mai recent al Irlandei care a făcut exact același lucru. (…) Noi ne temem, în general, să luăm măsuri, de multe ori nu sunt populare , afectează viața socială, economia. Atunci, întotdeauna eziți când iei anumită măsură.

Însă s-a observat ceva în timpul acestei pandemii: cu cât întârzii luarea unei măsuri, ești forțat să iei o măsură mai dură și aplicarea ei va fi de durată mai lungă.

Atunci, măcar atât să învățăm când lucrurile vor reveni cât de cât la normal, să învățăm să luăm măsuri moderate din timp. Altfel lucrurle se răzbună și intrăm într-o situație în care medicii propun soluții drastrice care afectează foarte serios viața socială și economică”.

Alexandru Rafila a mai spus că nu ar recomanda intrarea României în lockdown acum. „Eu aș mai aștepta un pic, dar nu foarte mult. Aș vedea dacă măsurile care au fost luate de curând, inclusiv închiderea școlilor au vreun efect, măcar de stabilizare a creșterii.

Dar nu mai avem foarte mult timp de așteptat și va trebui să fie luată o decizie. Eu aș fi luat alte măsuri puțin mai devreme, astfel încât să nu ajungem în această situație”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.