Raed Arafat: Și la noi s-ar putea impune restricții pentru nevaccinați, după modelul Franța și Italia

Sursa foto: Captură video Antena 3
Sursa foto: Captură video Antena 3

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat că este posibil ca și în România să se aplice restricții pentru persoanele nevaccinate, așa cum se întâmplă deja în Franța, Italia sau Grecia.

„Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Asta înseamnă ca alternative gen: da, nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinații vor putea să intre sau vaccinații și testații vor putea să intre – măsuri pe care le vedem în Franța, în Grecia în unele zone – va fi posibil să se întâmple”, a declarat Raed Arafat la postul de televiziune Digi24.

El a menționat că o eventuală restricționare a accesului pentru nevaccinați s-ar face de la o anumită rată de incidență, care era luată în calcul și anterior pentru introducerea de restricții la nivel local – 3 la mie, 7 la mie etc: „Dacă ajungem la incidență de 3 la mie, vom ajunge să spunem: în interiorul restaurantelor scădem capacitatea, închidem, nu permitem să se deschidă sau o să spunem: îți permitem să ai capacitatea mai mare, dar cu condiția să ne asigurăm că cei care intră nu transmit, nu sunt bolnavi și așa mai departe.”

Din punctul său de vedere nu este vorba de discriminare deoarece nevaccinaților li se va da varianta testării pentru a avea acces în restaurante, de exemplu: „În acest fel, permitem activităților economice să se desfășoare. Poate limităm, dar nu cu o limitare cum a fost înainte, când nu aveam vaccinul și nu puteam să facem aceste lucruri. Accept această soluție, ca să nu am un impact economic major, ca să nu închizi totul.”

„Dacă cineva îți spune nu vreau să mă vaccinez, nu vreau să mă testez, dar vreau să fac de toate și nu mă interesează ce pățesc cei din jurul meu, atunci avem o problemă. Cel mai puțin corect lucru este ca orice om să creadă că poate să facă absolut orice vrea punând viața altora în pericol. Asta este cel mai puțin corect”, a mai spus Raed Arafat la postul de televiziune.

Astfel de măsuri restrictive au început să fie aplicate deja în Franța, Grecia și Italia. În vestul Europei, dar și în Grecia, numărul de cazuri noi de coronavirus este în creștere, afectate fiind în special persoanele nevaccinate.

„Dacă creștem peste anumite incidențe, este posibil să ajungem acolo. Fără îndoială, măsuri care să limiteze răspândirea, dar care să permită mai multe activități decât au fost în alte perioade de restricții, dar în condiții de siguranță, da, se pot propune. Discuții sunt, nu neapărat săptămâna viitoare, suntem încă într-o situație foarte bună, dar dacă sunt semne de creștere, poate o să trebuiască aplicate anumite reguli locale, zonale, cum am aplicat înainte, nu naționale neapărat – peste tot aceeași măsură, dar acolo unde vezi că lucrurile scapă de sub control, anumite măsuri suplimentare pot să fie aplicate, fără să ajungi la măsuri restrictive totale”, a explicat Arafat.

Anunț din Guvern: La mall-uri ar putea merge doar cei vaccinați

În Italia și Franța se intră în magazine, restaurante sau săli de sport doar cu adeverință de vaccinare. Amenzi usturătoare

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.