Raed Arafat: „S-ar putea să impună și alte restricții, dacă noi ne trezim cu un număr exploziv de cazuri”

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a spus că a observat faptul că pentru unii a început deja relaxarea, iar după două săptămâni „s-ar putea să impună (autoritățile n.red) și alte restricții dacă apare un număr exploziv de cazuri”.

„Pentru unii se pare că relaxarea deja a început. Şi deja a început într-un fel fără absolut nicio limită, adică circulaţia este aproape la fel ca înainte (…). Nu ştiu cum se comportă oamenii la ţară, tot auzim că acolo şi mai puţin se respectă regulile. Am trecut prin nişte sate în care oamenii aveau mască pe faţă. Adică, unii ascultă şi înţeleg situaţia, dar sunt unii care nu înţeleg. Ce spunem noi acum? Noi spunem următorul lucru: da, din 15 mai încercăm să începem relaxarea, gradual, cu adaptarea”, a afirmat Arafat, la televiziunea Antena 3.

Raed Arafat a mai spus că „trebuie să respectăm regulile pe care le avem pentru ultimele două săpătămâni și sperăm să fie ultimele”. „Nu respectăm regulile, s-ar putea să ne trezim că nu sunt ultimele două săptămâni”, a mai adăugat Raed Arafat.

Secretarul de stat Arafat a mai spus că unele activități nu se vor putea relua în forma cunoscută înainte de pandemie, ci adaptate la noua situație creată de coronavirus.

„Dar deja nu mai avem răbdare pentru încă două săptămâni să rămânem fără anumite activităţi care poate unele dintre ele ne-ar duce înapoi total. Dacă începem socializarea înapoi, dacă începem şi insistăm că vrem să mergem la restaurante, vrem să deschidem restaurantele, vrem să facem asta, totul din 15 (mai n.red), clar că s-ar putea să scape de sub control treaba.

Nimeni nu zice că nu se vor deschide restaurantele, dar nimeni nu zice că se vor deschide din 15 mai. Nimeni nu zice că se vor redeschide cum au fost înainte, vor fi adaptări pentru fiecare lucru. Cinematografele, teatrele s-ar putea să nu se deschidă de la început, să se deschidă mai târziu, când vedem că răspândirea este totuşi sub control”, a mai menţionat secretarul de stat Raed Arafat, la Antena 3.