Raed Arafat: ”Riscul major este ca unii să interpreteze că am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm”

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că marele pericol în lupta cu pandemia de COVID-19 în acest moment este renunțarea la vaccinare.

Raed Arafat a precizat la Digi 24 că în cazul în care efortul de vaccinare nu va fi susținut de populație există oricând riscul ca boala să revină, iar rata de infectare să crească.

Arafat se teme, mai ales acum, când toate județele țării sunt în scenariul verde, că românii se vor relaxa și nu vor mai merge să se vaccineze, crezând că pericolul a trecut.

”Riscul cel mai important când vedem acest lucru, pentru că sunt date publice, e ca unii să spună: gata, am scăpat, de ce să mă vaccinez? Și acesta ar putea să fie, de fapt, motivul pentru care să ne întoarcem, să crească și efectul pe care l-am obținut în acest moment să-l pierdem”, a precizat șeful DSU.

”Acum vedem că toată lumea sună: dar relaxați asta, relaxați asta, gata, ne întoarcem la normalitate. Riscul major este ca unii să interpreteze că am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm, înseamnă că nu mai trebuie să ne vaccinăm. Și aici va fi greșeala”, a continuat Raed Arafat.

El a spus că imunitatea de grup ar putea fi atinsă abia atunci când 60% din populație va fi vaccinată.

În total, de la începutul campaniei de vaccinare în România și până în prezent, au fost imunizate 3.711.304 de persoane, dintre care aproape 2,5 milioane cu ambele doze.

Cu toate că ritmul de vaccinare este de aproximativ 100.000 de persoane imunizate în fiecare zi, obiectivul anunțat de Guvern, de a vaccina cu ambele doze 5 milioane de persoane, până la 1 iunie, pare imposibil de realizat.