Raed Arafat: ”Până la primăvară sau vară nu vom sta liniștiți”

raed arafat
Foto: Facebook

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că românii vor trebui să se obișnuiască să-și trăiască viața alături de virus, vaccinarea în masă urmând să aibă loc cel mai probabil peste câteva luni.

Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, chiar dacă vaccinul pentru COVID-19 va fi gata cât mai curând și va fi distribuit la începutul anului 2021, vaccinarea în masă nu va fi demarată până în martie.

”Este o problemă de logistică foarte serioasă”, a spus Arafat la Antena3, adăugând: ”România, din fericire, face parte dintr-un mecanism european și va beneficia pe baza unui mecanism de achiziție european. Deci nu suntem singuri în această situație și asta este foarte bine. Ministerul Sănătății știe exact ce se întâmplă din minut în minut și la momentul în care va începe distribuirea vaccinului vom fi contactați și bineînțeles vom primi partea noastră din fiecare tranșă care este împărțită la nivelul Uniunii Europene”.

”Din punctul de vedere al modului în care va evolua virusul, eu cred că cel puțin până la primăvară sau vara anului viitor nu vom sta liniștiți. Va trebui să învățăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care mulți ne îndeamnă să nu le respectăm”, a adăugat șeful DSU.

Arafat mai spune și că ”dacă renunțăm la anumite aspecte din viața noastră temporar, fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieșim cu bine când lucrurile vor reveni la o cvasinormalitate, adică către primăvară – vară”.

”Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus. Ştiu că atunci din nou vom avea foarte mulţi oameni care vor să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca şi cum nu ar fi fost virusul şi nu este nicio problemă. Din păcate, acest lucru va fi imposibil”, a concluzionat Raed Arafat.