Raed Arafat îl contrazice pe Nelu Tătaru: ”Clar că situația nu este sub control”

Sursa foto: Captură video Antena 3
Sursa foto: Captură video Antena 3

Dacă ministrul Sănătății Nelu Tătaru e de părere că epidemia de coronavirus din România nu este scăpată de sub control, secretarul de stat pentru situații de urgență Raed Arafat a ținut să îl contrazică, într-o intervenție la Antena 3.

”Situaţia nu putem să spunem că este controlată, mai ales în unele zone ale României. Creşterea cazurilor şi creşterea semnificativă zilnică… Aceste creşteri arată că avem o creştere serioasă, din punct de vedere al răspândirii. Clar că avem o răspândire care, în acest moment, nu este nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creştere, clar că situaţia nu este sub control”, a declarat Arafat la postul TV.

Tot acolo, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, făcea următoarele afirmații:

”În opinia mea, situația nu a scăpat de sub control, numai că trăim un alt episod pe care nu l-a dorit nimeni. O parte din vină o avem cu toții, poate mai mare cei care nu au mai vrut să creadă că există așa ceva sau au uitat zilele și săptămânile, chiar lunile în care au stat închiși în casă, temători și uitându-se la televizor la ce se întâmplă în Spania și Italia”.

Nelu Tătaru: ”Situația nu a scăpat de sub control. Trăim un episod pe care nu l-a dorit nimeni”

”Carantina o să o putem da la diverse localități când întrunesc niște criterii și avem o transmitere comunitară accentuată. Deocamdată, nu cred că ajungem la starea de urgență, dar dacă unii dintre noi vor încerca și vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgență!”, a avertizat Tătaru.

Arafat, în schimb, a ales să arate spre neajunsurile sistemului în fața crizei epidemiologice.

”Numărul personalului este insuficient. Să comparăm situaţia stării de urgenţă – când noi am avut personal detaşat, am avut medicii şcolari, am avut epidemiologi detaşaţi, am avut rezidenţii de epidemiologie. Acest personal, la un moment, a dispărut”, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

”Fără nicio discuţie, există riscul ca cel puţin în unele zone să avem o presiune pe sistem şi să trebuiască să mutăm bolnavul în alte zone în care sunt mai puţin afectate, cum au făcut francezii din zona Alsacia care, cu un tren TGV, au dus pacienţii grav de acolo la celălalt capăt al Franţei care era mai puţin afectat. Deci, este posibil acest lucru, există mecanisme de ajustare a unei situaţii”, a mai declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.