Raed Arafat explică viitorul stil de viață al românilor: ”Nu înseamnă că ne punem masca și mergem peste tot”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că relaxarea restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 nu vor dispărea peste noapte.

Arafat a vorbit la Digi24 despre ce fel de măști vom purta în spațiile închise și în transportul în comun, începând cu 15 mai, când se vor lua primele măsuri de relaxare.

„La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecție mult mai bun, are mai multe straturi, nu este ca măștile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuți în ea trebuie să o schimbi”, a spus Arafat la Digi24.

Șeful DSU speră că prețul măștilor va scădea, dar și că ”trebuie să fie o chestie de educație, nu trebuie să vii să zici: te amendez dacă nu porți mască”.

Mall-urile vor rămâne închise și după 15 mai

”Va trebui să ne obișnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Eu în mașină de serviciu – dacă sunt cu șoferul suntem cu masca pe față. Dacă sunt singur, nu sunt cu mască. Dacă călătoresc persoane din aceeași casă, nu trebuie. Dacă iei un coleg pe drum, trebuie și ai și tu și el. Și la supermarket – probabil se vor gândi că e un lucru care să-l dea clienților, dacă vrea să vină înăuntru”, a adăugat Raed Arafat.

Arafat crede că în viitorul apropiat angajaților li se va lua temperatura înainte de a începe ziua de muncă, dar și că mall-urile vor mai rămâne închise o vreme.

”Ne vom schimba stilul nostru după ce încep măsurile de relaxare. Dar asta nu înseamnă că ne punem masca și mergem peste tot”, a mai spus Arafat.