Raed Arafat: Este foarte posibil ca starea de urgență să se prelungească

raed arafat
Foto: Facebook

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că starea de urgență existentă pe teritoriul României ar putea fi prelungită cu încă o lună de zile.

„Dacă vorbim de starea de urgență care este acuma, este foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună. Este posibil acest lucru și poate că această decizie va fi luată, normal, în cursul săptămânii care vine, înainte să ajungem la data limită a stării de urgență”, a spus Raed Arafat.

Decretul privind instituirea stării de urgență a fost semnat de președintele Klaus Iohannis luni, 16 martie.

Documentul prevede instituirea stării de urgență în România pe o perioadă de 30 de zile. Prin urmare, starea de urgență ar expira la data de joi, 16 aprilie, înainte de sărbătorile de Paști (celebrate de creștin-ortodocși la data de 19 aprilie).

Potrivit Legii care definește starea de urgență (Ordonanța de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență), în funcție de evoluția situațiilor de pericol, președintele României, cu încuviințarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite și poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

Dacă aceasta s-ar prelungi cu încă o lună, ar însemna că România ar fi stare de urgență până la data de 16 mai.

Raed Arafat a mai declarat că nu crede că România va ieși din lupta de combatere a virusului înainte de sfârșitul lunii mai.

„Adică chiar dacă începe să scadă (numărul de îmbolnăviri – n.r.), va fi o perioadă continuă de combatere până ce spunem că am trecut și să ne relaxăm cu toate măsurile pe care le luăm”, a afirmat secretarul de stat din ministerul de Interne.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.