Raed Arafat, despre vaccinul pentru COVID-19: ”Ai nevoie de miliarde de doze ca să oprești răspândirea”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Raed Arafat a declarat, într-o intervenție la un post TV, că apariția unui vaccin pentru noul coronavirus nu va rezolva imediat problema pandemiei.

”Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să ştim că vaccinul nu va rezolva instantaneu situaţia pentru că ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”, a declarat, la Antena 3, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Comisia Europeană a încheiat deja un contract pentru 300 de milioane de doze ale unui potențial vaccin cu o companie faramaceutică. România s-a înscris și ea pe lista țărilor care au comandat vaccinul pentru COVID-19.

Arafat spune că este foarte important ca persoanele din catergoriile de risc să se vaccineze și pentru gripa sezonieră.

”Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează şi cu COVID am putea să ne trezim de fenomenul COVID-flu şi va fi foarte greu şi pentru medici”, a mai declarat Arafat.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a aruncat vina pentru evoluția nefastă a epidemiei din România pe decizia Curții Constituționale, care le-a permis pacienților internați cu COVID-19 să părăsească spitalele.

”Am avut în trei săptămâni aproape 5.000 de români care au fost diagnosticaţi ca fiind pozitiv, infectaţi, asupra cărora nu am putut să luăm nicio decizie de izolare la domiciliu, de tratare la spital. Deci, noi am fost lipsiţi complet de pârghia legală de a putea dispune măsurile de restrângere, de reducere a riscului de transmite a riscului”, a zis Orban la B1TV.

”Şi noi nu am putut, din cauza deciziei CCR şi a ritmului foarte lent în care s-a adoptat legea, nu am putut să dispunem nicio măsură”, a mai spus premierul.

Până acum, în România, au fost confirmate peste 53.000 de cazuri de îmbolnăvire, iar 2.413 persoane au decedat în țara noastră din cauza COVID-19.

Numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă a crescut și el simțitor în ultimele săptămâni, ajungând ieri la 412.