Raed Arafat cere testare obligatorie

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarată că personalul din structurile esențiale ar trebui testat periodic, dacă nu au trecut pn procesul de vaccinare. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne mai spune că în cazul unor focare de infecție, nu va mai avea cine să lucreze.

„Nu e vorba numai de tine, ci că ești funcționar într-o structură esențială. Dacă te îmbolnăvești și vă îmbolnăviți între voi și mergeți acasă, nu mai are cine să lucreze. Dacă nu e vaccinarea obligatorie, trebuie măcar să te testezi periodic. (…)

Cine nu vrea să se vaccineze, cel puțin trebuie să se testeze periodic în instituții cu expunere publică și unde avem personal care nu poate să plece acasă, să stea în carantină 14 zile sau să moară, cum a murit un pompier acum câteva zile de 44 de ani nevaccinat. Acești oameni sunt expuși. Dacă nu e vaccinare obligatorie, măcar testarea”, a fost de părere Raed Arafat, la Antena 3.

Secretarul de stat a mai precizat că, dacă personalul medical se îmbolnăvește, nu va avea cine să trateze pacienții.

Totodată, șeful DSU a amintit că există o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), într-un caz în care 667 de pompieri din Franța au dat în judecată statul pentru că îi obliga să se vaccineze și au pierdut.

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, în prezent consilier onorific al premierului, spune că va discuta cu premierul Florin Cîțu despre posibilitatea ca la anumite categorii de personal să fie vaccinarea obligatorie.

„Acele persoane din sectoarele esențiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testați săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuale.

Deciziile se iau la nivelul Ministerului Sănătății sau CNSU, pe care îl conduce premierul. Trebuie să înțelegem că suntem într-un val patru, care este mai agresiv decât unu sau doi. Ne e greu să îl luăm în serios după un sezon estival. (…)

În această categorie intră tot ce înseamnă persoane vârstnice, HIV/SIDA, bolnavi oncologici, transplantați, imunodeprimați. Aici sunt cei pe care trebuie să îi avem în vedere într-o primă fază.

Nu putem opri pandemia, dar putem limita numărul de decese și numărul de internări în Terapie Intensivă. Aceste măsuri merg sau converg spre acest deziderat”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi FM.