Raed Arafat: ”Carantinarea bagajelor este un lucru obligatoriu”

Raed Arafat FOTO: Facebook/Raed Arafat
Raed Arafat FOTO: Facebook/Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat și ministrul Sănătății Nelu Tătaru au prezentat astăzi Legea privind instituirea unor măsuri constituționale în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Guvernul a trebuit să înainteze acest act normativ după ce Curtea Constituțională a declarat a fi neconstituționale măsurile de internare și carantinare impuse pacienților infectați cu COVID-19 în ultima perioadă.

”E un proiect de lege ce poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemiologic”, a spus Raed Arafat într-o conferință de presă.

”Proiectul prevede, ca excepție, dacă e depășită capacitatea spitalelor, ca izolarea să poată fi făcută și la domiciliu”, a mai spus secretarul de stat, adăugând că ”orice măsură luată de autorități poate fi contestată de cetățeni în instanță”.

550 de pacienți externați de ieri și până astăzi, pe propria răspundere

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a spus că își dorește ca proiectul de lege să fie discutat în regim de urgență în Parlament. ”Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică”, a mai spus liberalul Tătaru.

”Carantina se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse. Termenul izolare, reprezintă o măsură de izolare a persoanelor bolnave”, a detaliat Arafat.

El a vorbit și despre cetățenii care intră în țară din zone cu situație epidemiologică de risc: ”Carantinarea bagajelor este un lucru obligatoriu. Aici vorbim de probleme mai multe, nu numai Covid. Cât despre amenzi, aici este corelat cu Codul Penal”.

Curtea Constituțională a decis, săptămâna trecută, că este nevoie de o lege specială pentru justificarea carantinei și a izolării, sute de pacienți fiind externați în ultimele zile din spitale, unde fuseseră internați cu COVID-19, fie dacă prezentau simptome ale bolii sau nu.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.